Nedjelja, 14. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

FESTIVAL U OMIŠU

Stjepana Sikirić: "Ovo je dokaz da treba vjerovati u sebe"

Autor: Đurđa Baljak

26.07.2023. 15:15
Stjepana Sikirić:

Foto: HTTP://FDK.HR/KLAPA/KAPRIC/U završnoj večeri 57. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu prema odluci stručnog ocjenjivačkog povjerenstva Zlatni štit je za desetinku boda više otišao u ruke klapi Armorin iz Zagreba, dok je ženska zadarska klapa Kapric osvojila Srebrni leut i drugu nagradu publike. Povodom osvajanja nagrade glazbena voditeljica i prvi sopran klape Kapric, Stjepana Sikirić, kaže kako su za tu prigodu izveli dvije poprilično zahtjevne skladbe.


– Na ovogodišnjem Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu smo otpjevale dvije poprilično zahtjevne i vrlo rijetko izvođene skladbe. Prva je bila »Na postelji mojon ča san je udila« čiju glazbu i tekst potpisuje Ljubo Stipišić, dok je druga sklada bila »Sutra će te poniti« od Krešimira Magdića, kazala Je Sikirić.


Duboke i teške skladbe


Iako su im najčešće u fokusu dalmatinski napjevi, u posljednje vrijeme im nisu strane ni kompliciranije skladbe kako su s vremenom stasale, a to je prepoznalo i stručno povjerenstvo te publika, pa su ih nagradili Srebrnim leutom i drugom nagradom publike.
– Naš repertoar sadrži poprilično duboke i teške skladbe, što intonativno, interpretativno i tekstualno. Tematski su dosta često u pitanju teške i duboke teme, kao na primjer smrt. Publika je to prepoznala, posebice kada smo otpjevali u finalu drugu skladbu »Sutra će te poniti«. Riječ je o vrlo poznatoj i izvođenoj klapskoj skladbi, ali gotovo nikad u ženskoj obradi. Međutim, mi nismo pionirke jer su tu pjesmu davno izvele članice iz klape Luka i za nju osvojile Zlatni štit. S obzirom na zahtjevnost te sklade mnogi su nas pokušali odgovoriti od toga, no mi smo snažno zagrizle i na kraju nam je legla gotovo savršeno. Naime, izvedba je trajala oko pet minuta i u tom vremenskom intervalu u publici se nije čula muha, dok je nakon toga uslijedio gromoglasan pljesak. Dokaz je to kako treba vjerovati u sebe, zaključila je ponosno Sikirić te istaknula kako svaka ozbiljna klapa koja se priprema za natjecanje s dvije ili tri pjesme treba vježbati i do godinu dana s pauzama, jer kako kaže, za sve u životu je potrebno vrijeme, pa tako i za zrelu interpretaciju.


Pored voditeljice Stjepane Sikirić koja pjeva prvi sopran, trenutni sastav čine Josipa Miljković i Marija Kutija koje pjevaju drugi sopran, Tea Šegić Stipanov i Martina Galošić kao prvi alt te Ana Bukvić i Jelena Zore kao drugi alt.


Foto: HTTP://FDK.HR/KLAPA/KAPRIC/


Ozbiljne note


– Od samog početka sam voditeljica klape i ujedno pjevam prvi sopran. Prednosti toga su svakako što kao prvi sopran sa svojim glasom, motima i interpretacijom svojih dionice mogu pokazati što želim postići u cjelokupnom zvuku. No, s druge strane negativna strana toga je što nikad ne mogu stajati po strani i slušati klapu nego uvijek moram snimati da bi dobila nekakav dojam, a snimka nikad u potpunosti ne odgovara zbilji. No, eto, tako balansiramo već dvanaest godina i za sada se pokazalo uspješnim. Počele smo kao mlade cure u dvadesetima, a sada smo stasale što se neupitno osjeti u našem pristupu i zvuku koji je zasigurno poprimio ozbiljniju notu. Pritom bih istaknula kako je 12 godina vrlo velika stvar za jednu žensku klapu s obzirom na to da se one obično teže održavaju s obzirom na obiteljske obaveze. Ali eto mi se držimo i nadam se ćemo još dugo tako, otkrila je voditeljica klape Kapric.


Tako su ovo ljeto pred njima još dva javna nastupa, a sljedeći će biti 9. kolovoza u Bibinjama ispred crkve svetog Roka. Pored toga, pripremaju se i za smotru u Slatinama na Čiovu. Nakon toga, kako kaže voditeljica Sikirić, idu na zasluženi godišnji odmor, a na jesen ponovno nastavljaju s radom.


Foto: FACEBOOK KLAPA KAPRIC