Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

JEDINSTVENA ZBIRKA

Starovjekovno staklo iz Mimare izloženo u Muzeju antičkog stakla

Autor: Jana Šolman

05.05.2023. 18:37
Starovjekovno staklo iz Mimare izloženo u Muzeju antičkog stakla

Foto: Arif SitnicaPovodom 14. obljetnice otvorenja Muzeja antičkog stakla u Zadru jučer je otvorena izložba »Staklo starog vijeka iz Muzeja Mimara« autorice mr. sc. Lade Ratković Bukovčan, ravnateljice Muzeja Mimara u Zagrebu. Ova izložba predstavlja nastavak uspješne suradnje između ovih dvaju muzeja.


Snažne veze


Zbirka stakla starog vijeka Muzeja Mimara predstavlja jedinstvenu muzejsku zbirku, a za ovu prezentaciju odabrano je 70 predmeta, koji potvrđuju sve njene odlike istinskog pojmovnika starovjekovnog staklarstva. Na izložbi su predstavljeni bogati rasponi staklenih oblika, koji su nastajali u staroegipatskim, grčkim, aleksandrijskim i rimskim staklarskim radionicama.


Također, kako bi zadarskoj publici približili povijest Muzeja Mimara te posebice teške trenutke kroz koje je prošao kroz protekle tri godine, ovom prigodom prezentirana je i izložba »Uspomene za budućnost… o 35. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara«.
– Izuzetno nas raduje što smo dio ovog programa, kojim Muzej antičkog stakla u Zadru obilježava 14 godina djelovanja, posebno jer imamo dugogodišnju i sjajnu suradnju s tim muzejom. Moram naglasiti da su upravo kolege iz Muzeja antičkog stakla u našim najtežim trenutcima, koji su pogodili Muzej Mimaru za vrijeme potresa u Zagrebu 2020. godine, pokazali veliku kolegijalnost i susretljivost. Zahvaljujući njihovim naporima, potresom oštećeni stakleni eksponati su obnovljeni, a mi smo im neizmjerno zahvalni na tome. Nadam se da ćemo nastaviti ovu odličnu suradnju u budućnosti te želim u svoje ime i u ime svih djelatnika Muzeja Mimara čestitati Muzeju antičkog stakla njihov 14. rođendanu, poručila je Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica Muzeja Mimara u Zagrebu, dodavši kako prezentirana izložba snažno povezuje zbirke ovih dvaju muzeja.


Foto: Arif Sitnica


Važan dan


– Izložba koja danas dominira i koja uspješno povezuje fundus našeg muzeja s Muzejom antičkog stakla je izložba »Staklo starog vijeka iz Muzeja Mimara«. Na njoj je prezentirano 70 izuzetno značajnih predmeta, koji nas vode kroz povijest staklarstva od 2. tisućljeća pr. Kr. do 5. stoljeća. Na ovoj izložbi prezentirani su iznimno vrijedni predmeti, kao što su egipatski uradci iz 2. tisućljeća pr. Kr., grčki amforiski i enohoi iz 5. stoljeća, aleksandrijske zdjelice, koje svjedoče o napredovanju u staklarstvu, kao i sirijske posude i šalice, te djela koja su nastala u Italiji i Porajnju u razdoblju od 1. do 4. stoljeća, kazala je Bukovčan.


Ravnatelj Muzeja antičkog stakla u Zadru, Hrvoje Manenica, ovom prilikom predstavio je planove i aktivnosti muzeja za naredno razdoblje.


– Danas je iznimno važan dan za nas, jer započinjemo obilježavanje 14. rođendana Muzeja antičkog stakla. Otvaranje muzeja dogodilo se 5. svibnja 2009. godine, ali ove godine imamo poseban razlog za slavlje, jer smo zahvaljujući popuštanju pandemijskih mjera, ove godine pripremili bogat program i mnoštvo događanja za naše posjetitelje. Naime, tijekom cijelog svibnja organiziramo radionice, omogućujemo besplatan ulaz i popuste na suvenire. Također, imat ćemo izložbu koju smo organizirali s učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te jednu autorsku izložbu naših kustosa »Kocka je bačena«. Uz sve to, krajem svibnja predstavljamo priručnik o restauraciji stakla i samih predmeta autora Šime Perovića, našeg konzervatora i restauratora, kazao je Manenica.


Foto: Arif Sitnica