ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

BIJELA KUGA

Središtem grada ponovno zavladala pošast zatvorenih poslovnih prostora

Autor: Nikolina Lucić

30.11.2022. 14:28
Središtem grada ponovno zavladala pošast zatvorenih poslovnih prostora

Foto: Arif SitnicaS dolaskom zimskih temperatura, osim bure se na zadarskim na ulicama pojavljuje još jedna pošast, a to su bijeli izlozi, koje Zadrani vjerno očekuju, kao i prohladni vjetar s Velebita. Vjesnik je to drugog, mirnijeg, ali i pomalo tužnog razdoblja u životu Poluotoka, kada se većina trgovina i suvenirnica, koje u ljetnim mjesecima vrve posjetiteljima i robom privremeno zatvara pretvarajući Poluotok u pustoš. Problem je to o kojem se govori svake godine i koji, unatoč svim apelima i idejama, ostaje neriješen.


Stoga smo kontaktirali predsjednika Mjednog odbora Poluotok Franu Brajkovića, koji svake godine upozorava na ovaj problem.


– Nedavno sam se vratio sa sastanka Vijeća za očuvanje života u starim gradskim jezgrama koje su pod zaštitom UNESCO–a na kojem smo upravo razgovarali o ovom problemu te modalitetima njegova rješenja. Problem je to koji je zapravo vrlo lako riješiti, samo što za njegovo rješenje treba imati malo volje, poručio je Brajković, ističući kako bi prvi kriterij prilikom iznajmljivanja nekretnina u vlasništvu Grada, a kojih je na području Poluotoka mnogo, trebao biti kvalitetan program i opseg rada.


Gradske nekretnine
– Nije dovoljno samo se voditi mantrom da se prostori dodjeljuju subjektima koji ponude najviše novca. Potrebna je korjenita promjena uvjeta prema kojima se ti prostori iznajmljuju, jer treba voditi računa kako se treba raditi tijekom cijele godine, a ne samo kada ima turista. Uostalom, ni sada grad nije pust, posjetitelji i dalje dolaze, naravno, u znatno manjem broju. No, i dalje se treba voditi računa o kvalitetnoj i raznolikoj ponudi u zimskom periodu, jer slika koja se trenutačno može vidjeti na gradskim ulicama šalje lošu poruku stranim posjetiteljima, kazao je prvi čovjek MO-a Poluotok, dodavši kako o sveobuhvatnom rješenju ove situacije ovisi to koliko su u Gradu spremni žrtvovati prihode od najma kako bi povećali kvalitetu turističke ponude u staroj jezgri.


Mnoga će se vrata otvoriti povratkom toplog vremena


– Korisno je također kontaktirati i lokalnu zajednicu jer mi uvijek imamo ideje i prijedloge koje želimo iznijeti. Mnoge zadarske udruge koje rade iz prostorija na Poluotoku također su u problemima, jer su neke u neprikladnim prostorijama, koje nisu reprezentativne i lako dostupne, tako da su u startu u lošijem položaju. Na Poluotoku je također i mnogo zanatskih obrta, koji su u posebnom položaju i kojima bi trebalo osigurati bolje uvjete i veću prepoznatljivost, kako bi na što bolji način mogli predstaviti svoju tradicijsku djelatnost, naglasio je Brajković, istaknuvši kako privlačnost starih gradskih jezgri leži u dodatnoj vrijednosti te kreativnim načinima prezentiranja spomeničke baštine i njenom iskorištavanju na nove načine.


Dodatna vrijednost


– Druga strana ovog problema je pitanje »Što na Poluotoku nedostaje?«. Žitelji Poluotoka na nekoliko koraka nemaju primjerice željezariju, što je uobičajeno u drugim kvartovima. O ovom se pitanju treba logično promišljati te Poluotok učiniti pravim mjestom za život, a ne isključivo mjestom za razgledavanje, zaključio je predsjednik MO-a Poluotok.


Isključiva usmjerenost na turizam Poluotok je pretvorila u umjetan prostor koji egzistira jedino da bi stranim turistima pružio doživljaj dalmatinskog života kakav oni zamišljaju, te kako bi im što komotnijim učinio kupnju uvoznih suvenira i brze hrane uz dodatak mediteranskog štimunga.Sastanak Partnerskog vijeća o izgradi Plana upravljanja starom jezgrom


Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostiteljstva, koji djeluje u Partnerskom vijeću kratko nam je kazao kako su na posljednjem sastanku usvojili točke s prošle sjednice, te dali daljnje primjere i ideje za izradu ovog sveobuhvatnog Plana.


– Pripremamo dokument za izglasavanje pred Gradskim vijećem, jer o njemu ovisi budućnost zadarskog Poluotoka, njegovo lice i gospodarski uzlet. Vladajućima svesrdno dajemo smjernice za budući rad, te radimo na tome da povežemo interese građana, poduzetnika i stručnjaka koji rade na očuvanju spomeničke baštine, kazao je Kovačević, ističući kako Partnersko vijeće nastavlja raditi na koordiniranju i suradnji subjekata iz više grana koji rade na realizaciji Plana upravljanja povijesnom baštinom grada Zadra.