Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

noć istraživača

Središte Zadra u Europskoj noći istraživača postaje velika učionica

Autor: Portal ZL

25.09.2023. 13:13
Središte Zadra u Europskoj noći istraživača postaje velika učionica

Foto: Luka JeličićU petak 29. rujna u 26 europskih zemalja istovremeno se održava Europska noć istraživača. Sveučilište u Zadru za taj dan pripremilo je bogat program koji će se provoditi u obnovljenoj zgradi stare Tehničke škole, prostoru Pomorskog simulatora, na rivi ispred Sveučilišta u Zadru, Trgu pet bunara, Trgu Petra Zoranića, Poljani Šime Budinića, Pomorskoj školi Zadar i Kazalištu lutaka Zadar. Na konferenciji za medije danas su ga predstavile rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, voditeljica Centra za projekte, znanost i transfer tehnologija dipl. oec. Irena Kozulić i voditeljica projekta Blue-Connect doc. dr. sc. Gabrijela Vidić.


Rektorica Vican istaknula je kako je Sveučilište u Zadru aktivno na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, a ima izvrsnu jeku i na međunarodnoj budući da je uključeno u europsku alijansu EU-CONEXUS. Nakon prošlogodišnjeg iskustva i velikog odjeka kroz učenje i poučavanje u odgojno-obrazovnim ustanovama te cijeloj zajednici, ove godine Zadar postaje velika učionica.


– Ove godine izlazimo iz naših prostora i odlazimo ne samo u obnovljeni prostor Tehničke škole, koji blješti na vratima Poluotoka, nego i vani kako bi pokazali čime se znanost bavi i što znanstvenici rade. Grad Zadar postat će ne samo učionica, nego i jedan plato kojim bi se trebale izazvati pozitivne emocije koje su bitne u učenju, a to su radoznalost, učenje, sumnja, najljepša intelektualna čuvstva koja prate rad znanstvenika. Veliki broj učitelja i odgajatelja ove godine iskazao je želju da dođu sa svojim učenicima na Europsku noć istraživača, rekla je rektorica Vican.

ENI se u Zadru organizira drugi put te je financirana kroz projekt BLUE CONNECT. Uz niz većih i manjih europskih gradova u programu sudjeluju i hrvatski gradovi Zadar, Split, Dubrovnik, Rijeka i Pula.


– Prošlogodišnje izdanje nadmašilo je naša očekivanja s 25 prijavljenih aktivnosti, a ove godine prijavljeno ih je 65.  To nas je potaknulo i natjeralo da izađemo iz skučenih prostora, pa će se aktivnosti održavati na nekoliko lokacija na otvorenom, uključujući i zaron podmornicom. U programu sudjeluje Kazalište lutaka Zadar s jednom predstavom te Kino zona, koja će premijerno prikazati film o klimatskim promjenama, rekla je Kozulić, zahvaljujući Gradu Zadru na suradnji u organizaciji i dopuštenju za korištenje prostora. 


U programu će sudjelovati stotinjak profesora i suradnika sa Sveučilišta u Zadru, uz velik broj odgajatelja, učitelja, profesora, djece iz vrtića, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata. Otvaranje je predviđeno u 17 sati na Trgu Petra Zoranića, gdje će biti smješten središnji punkt s glazbenim programom, dok će na Poljani Šime Budinića biti postavljen znanstveni park na preko 500 metara četvornih.


– Prošlogodišnje izdanje pokazalo je da znanost može biti zanimljiva i zabavna, a i ove godine posjetitelji će moći istraživati plemenite periske, kušati antičku kuhinju, budućnost geografije, istraživanje tla, mora, voda, mikroplastike… Za posjetitelje je pripremljena tombola s 500 nagrada, najavila je docentica Vidić.


U Pomorskoj školi održat će se radionice za polaznike OŠ Voštarnica, dok bi posebna atrakcija, ovisno o vremenskim uvjetima, trebala biti plovidba podmornicom s rive ispred zgrade Sveučilišta ili iz Foše. Istovremeno s održavanjem programa bit će otvorena vrata svih zadarskih muzeja.


– Europska noć istraživača je prilika da osvijestimo koliko je znanost isprepletena u životima svih nas, svakodnevici naše djece, roditelja, obitelji, škole, cijelog okruženja. Cilj nam je privući što više djece, jer se među njima nalaze budući znanstvenici, zaključila je Vican.


Na stranici Sveučilišta u Zadru objavit će se interaktivna karta kojom će se moći pratiti aktivnosti u prostoru.