Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

SLUČAJ OLYMPICO

Spor između Grada Paga i rukometaša vraćen na početak

Autor: Robert Hrkać

13.05.2023. 09:09
Spor između Grada Paga i rukometaša vraćen na početak

Foto: Arhiva ZLPresuda Županijskog suda u Zadru u predmetu ‘Olympico’, kojom je presuđena novčana obveza Grada Paga prema proslavljenom rukometašu Božidaru Joviću u visini od preko devet milijuna kuna, ukinuta je rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Time je predmet vraćen na ponovni postupak. Naime, Grad Pag je zlatnom olimpijcu iz Atlante i svjetskom prvaku iz Portugala, na temelju sudske presude i ovrhe, godišnje isplaćivao 266.000 eura (22.000 eura mjesečno), a u središtu spora je nekadašnji sportski centar ‘Olympico’ na Lokunji u Pagu čiji je Jović bio vlasnik.


Površina parcele


Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić kazao nam je da je Joviću do sada plaćeno oko 8,5 milijuna kuna.


– Teško mi je komentirati sudsku presudu, s obzirom na to da se postupak nastavlja i dalje, ali da smo zadovoljni, to apsolutno da. Vrhovni sud je donio presudu i poništio odluku Županijskog suda u Zadru, vrativši predmet na ponovni postupak.

Proces se nastavlja i dalje, ali nema više blokade i obustava je zaustavljena, a presuda je na Vrhovnom sudu donesena prije više od pola godine. Pravda je spora, ali dostižna. Mislim da će zakon i pravosuđe biti na strani istine, a istina je na našoj strani. Dosad je njemu plaćeno oko 8,5 milijuna kuna, rekao je Fabijanić.


Sportski centar ‘Olympico’ izgrađen je prije skoro 20 godina, a na sportskim terenima Jovićevog kompleksa održavali su se međunarodni turniri i humanitarne utakmice. Brojni poznati sportaši, sportašice i estradnjaci pohodili su Olympico, gdje je svojevremeno dolazila i rukometna reprezentacija.


Problemi oko Olympica nastali su zbog proceduralne pogreške, jer je Grad Pag dao Božidaru Joviću u koncesiju 24.000 metara četvornih zemljišta na 30 godina za izgradnju sportskog centra, no nakon što je uz sve pribavljene dozvole završena prva faza izgradnje, ubrzo se pokazalo kako površina parcele ne iznosi 24.000 nego 9.000 metara četvornih.


Mjesečno 150 tisuća kunaZatim je uslijedio sudski postupak, a rukometaš je tražio dodjelu one površine koja je navedena u natječaju i u ugovoru. Spor se nastavio, a Jović, koji je 2012. godine odjavio svoj sportsko-ugostiteljski objekt BBC, zahtijevao je povrat uloženog novca.


Račun Grada Paga neko je vrijeme bio blokiran za iznos veći od 10 milijuna kuna. Potom je presudom račun Grada Paga deblokiran, ali je Joviću mjesečno moralo biti isplaćivano 150.000 kuna do isplate cijelog duga s kamatama.


Podsjetimo, Jović je ispisao povijest hrvatskog sporta u dresu rukometne reprezentacije, a također je uspješan i na klupskom planu. Karijeru je počeo u Borcu iz Banja Luke, a devedesetih godina je bio jedan od glavnih igrača zagrebačkog Badela. Potom se 2000. preselio u mađarski Fotex Veszprem gdje je proveo tri uspješne sezone, da bi igrački put završio u riječkom Zametu.