Foto: Luka Jeličić
Na pitanje “Što se dobije kada povežete ogroman poljoprivredni potencijal sa sve većim brojem proizvođača hrane i navike potrošača koji ubrzano shvaćaju važnost zdrave prehrane, a suvremeni trendovi ih upućuju na autohtone, prirodne i ekološke proizvode?”, odgovaraju danas proizvođači lokalnih delikatesa i vrhunskih vina, kao i renomirani chefovi i enolozi na drugom po redu sajmu “Dani vina i gastronomije Zadarske županije” u organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije.
Najbolje od regije
Prilika je to da svi relevantni proizvođači pod jednim krovom, u ležernom druženju, uz dobru hranu i piće, stručna predavanja i ugodnu atmosferu, pokažu snagu prehrambene proizvodnje i gastronomski potencijal regije. U sklopu bogatog programa održane su i prezentacije renomiranih chefova o suvremenim i tradicionalnim načinima korištenja namirnica Zadarske županije. Panel na kojem su stručnjaci raspravljali o aktualnim temama poput razvoja proizvoda, njegova plasiranja na tržište te ulaganja u njegovu dodanu vrijednost, još je jednom potencirao korištenje svih aduta županije u jačanju turističke ponude.
Raj je ovo za sve ljubitelje dobre hrane i pića, ali i za sve one kojima je cilj obogaćenje lokalne turističke ponude.
– Cilj nam je prikazati svu snagu i ljepotu Zadarske županije, 37 izlagača pridružilo nam se u slavu ljepota i proizvoda naše regije. Imamo veliku sreću da našu regiju krase mnoge ljepote, kako prirodne, tako i kulturne. Stoga je još jedan od ciljeva današnjeg druženja kreacija nove i bogatije eno – gastro ponude zadarske regije, poručila je Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije.
Sve specifičnosti Ravnih kotara i bogatstvo mora pravi su biser turističke industrije. Župan Božidar Longin istaknuo je kako se već nekoliko godina radi na izgradnji lokalnog eno – gastro brenda.
– Kolorit koji čine dobra vina, mendule, tiba i pršut rijetkost je u ovom svijetu na koji smo ponosni. Kod nas se događaju najbolji okusi i mirisi na svijetu, što već dugo godina kvalitetni koristimo u bogaćenju našeg turizma, poručio je Longin.
Sva lica naših bogatstava
Osim zanimljivih predavanja, dočekala nas je i bogata trpeza tradicionalnih i modernih delikatesa spravljenih isključivo od lokalnih sastojaka. Prvi slijed u gastronomskom dijelu pripremili su budući kuhari, mlade snage ugostiteljskih škola, uz koktel dobrodošlice – Maraschino Kiss, dok su drugi sljedovi produkt masterclasseva, a tu je još i kušanje vina i delicija na izlagačkim stolovima.
Uz buduće mlade majstore kuhinje, na “Dane vina i gastronomije” došao je i renimirani chef Damir Tomljanović, član žirija MasterChefa, koji je sa Sašom Beganom držao masterclasseve na temu pripreme ribe na tradicionalan te inovativan način. Josip Vrsaljko imao je masterclass na temu slastica, točnije “Zadarske torte”, a na panelu je, između ostalih, sudjelovao i Saša Špiranec, ugledni vinski publicist i znalac, kao i Boris Šuljić iz Boškinca.
Saša Began, JRE chef iz restorana “Foša”, približio nam je pripremu ribe na inovativan način, dok je Damir radio burgere od škampi.
– Ovo je moj skromni doprinos ovom odličnom i vrlo potrebnom susretu gdje sam pojasniti ugostiteljima kako najbolje iskoristiti kvalitetnu namirnicu i pritom sačuvati njezina najbolja svojstva. Moram naglasiti da sam kao kuhar zaista puno toga prošao i vidio te baš zato znam da se naša županija može pohvaliti vrhunskim proizvodima, zaključuje Began, koje je spravio tri različita jela od jedne namirnice – brancina i to paštetu od jetre, riblju juhu i filet brancina.
Okupljanje je namijenjeno ugostiteljima, F&B menadžerima, hotelijerima, kao i trgovcima vinima, vlasnicima dućana delikatesa, sommelierima, distributerima, ali i svima onima koji vole dobru hranu i vrhunska vina.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
vrijedna priznanja
Marija Dejanović i Nicolas Bajlo dobitnici nagrada na Danima hrvatskog turizma
Županija
olujni vjetar
U prekidu brojne trajektne i katamaranske linije
Hrvatska
premijer
Plenković o uhidbenim nalozima ICC-a: ‘Ne mogu se izjednačavati demokratska vlast i teroristi’
Zadar
PRIGODNO OBILJEŽAVANJE
OBNOVLJEN SPOMENIK Puntamika slavi obnovu i revitalizaciju sv. Stošije
Hrvatska
telefonska sjednica
Vlada odbija navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja premijeru
Zadar & Županija
PREDAVANJE
Kvaliteta života u Zadru jako pala! Evo koji je najbolji, a koji najgori gradski kvart…
Zadar
USUSRET DESETOJ OBLJETNICI POSLOVANJA
Od lokalne priče do regionalnog lidera: Kako je Berekin postao simbol uspjeha
Zadar
SVEČANOST
[FOTO] Dodijeljene nagrade zasluženim dobitnicima javnih priznanja Grada Zadra
Crna Kronika
NESREĆE
U prometnim nesrećama u Zadru i Benkovcu ozlijeđeni pješaci, završili u bolnici
Zadar
PREDSJEDNIK RH