Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

PRIMJER SVIMA

Roko Andabaka je s 91 godinom najstariji sudionik Wings for Life utrke

Autor: Portal ZL

06.05.2023. 20:50
Roko Andabaka je s 91 godinom najstariji sudionik Wings for Life utrke

Foto: PressNajstariji natjecatelj na zadarskom Wings for Life World Runu i ove će godine biti Roko Andabaka, iza kojeg je više od sedam desetljeća uživanja u trčanju.


Pozitivna energija i tisuće sudionika velikog srca obilježit će i ove godine Wings for Life World Run u Zadru. Na startu će se naći brojni zanimljivi trkači i trkačice, a među njih definitivno spada i Roko Andabaka.


Rođen 1932. godine u selu Badanj kod Drniša, Andabaka je i na desetom izdanju zadarske utrke najstariji prijavljeni natjecatelj. Trčat će u društvu svoje kćerke Tatjane, kao i mnogo puta ranije u posljednjih pet godina.
“Prvi put je samostalno nastupio 2016. godine, a nakon toga smo dalje išli skupa. Ja podižem brojeve, brinem gdje ostaviti stvari i mislim na detalje. Tata je skroz kul kad dođe vrijeme utrkivanja, a ja sam mu na utrkama više kao podrška,” kaže Tatjana Andabaka koja je s ocem obišla različite zanimljive hrvatske utrke, a najveći izazov je bila ona na Brijunima, duga čak 13 kilometara. Andabake su posljednjih godina trčale i na zahtjevnoj utrci na Plitvicama, kao i onoj uz rijeku Krku te u Varaždinu.


Foto: Press


Uživa biti dio Wings for Life utrke


Na Wings for Life World Runu ostvarivali su Roko i Tatjana rezultate između 4 i 5 pretrčanih kilometara. “Trčao sam dosta dobro pedesetih u srednjoj školi. Tada sam bio prvak Jugoslavije u školskom krosu. Bavio sam se sportom i nakon škole, igrao nogomet i rukomet, a i trčao Krka polumaraton,” prisjeća se Roko Andabaka koji priznaje da mu je u djetinjstvu najveći užitak bio igrati nogomet s krpenom loptom, selo protiv sela, na livadama oko Drniša.


“Tata je bio izvrstan trkač kad je bio mlad. S 85 godina odlučio se ponovo aktivirati i krenuti ispočetka”, rekla je Tatjana.


Za Roka danas s 91 godinom istrčana kilometraža više nije najvažnija stvar, no uživa biti dio Wings for Life World Run utrke, jer prve svibanjske nedjelje cijeli Zadar živi za ovu humanitarnu utrku. “Wings for Life World Run je u Zadru jedna velika fešta. To se osjeća već prilikom pripreme za utrku u nedjelju ujutro, kao i na startu te čitavo vrijeme na stazi, skoro do Šibenika”, kazao je Roko.


“Činimo humanu stvar”


Trčati za one koji ne mogu, s ciljem učiniti ozljede leđne moždine izlječivima važno je svim sudionicima Wings for Life World Run utrke, uključujući Roka i Tatjanu.


“Činimo lijepu humanu stvar, ne samo za nas ovdje nego za čitav svijet. Zato ću probati malo trčati, barem jedan do dva kilometra, zavisi kakvo je vrijeme i kakvog sam raspoloženja. Nastupit ću jer tako dajem podršku ostalima. Kad vide nekog da trči s 91 godinom, onda se odjednom i njima podigne moral”, zaključio je Roko.