Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

iz Pristega

Prvi put odana počast Predragu Moriću

Autor: ZL

30.11.2022. 12:24
Prvi put odana počast Predragu Moriću

Foto: Radio Benkovac/Mihovil Mijo BrkićU utorak, 29. studenog 2022.godine po prvi put od okončanja Domovinskog rata službeno je odana počast poginulom hrvatskom branitelju Predragu Moriću iz Pristega. Ispred mjesnog spomen obilježja koje je podignuto na samom mjestu pogibije hrvatskog branitelja, cvijeće su položili i svijeće zapalili predstavnici Grada Benkovca na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Bulićem, ratni zapovjednik u to doba i u čijoj je nadležnosti bila zona odgovornosti pukovnik Radojko Baković-Orao, predstavnici UHDDR-a i HVIDR-e Benkovac te Udruge ratnih veterana 9.Gbr.Vukovi, izvijestio je u srijedu Radio Benkovac.


Tom prilikom se pukovnik Baković prisjetio tih stravičnih događaja, rekavši kako je 29. studeni 1991. godine bio uistinu težak dan u zoni odgovornosti 2. Pješačke bojne 134.brigade.


– Zapovjednik tog voda Predrag Morić i zamjenik zapovjednika satnije Ive Pešut su s još nekoliko bojovnika pošli u izviđanje u zoni odgovornosti tog voda, s namjerom organiziranja pregrupiranja obranbenih  snaga, uređenja borbenih položaja i ostaloga što je trebalo učiniti kako bi se pojačala zona odgovornosti u Pristegu. Tijekom takve jedne zadaće, neprijateljske snage su se približile i smjestile u međuprostor i djelovanjem iz vatrenog oružja usmrtili Predraga Morića, a lakše ranili Ivu Pešuta, koji je, na žalost, kasnije nastradao u akciji Oluja, kazao je pukovnik Baković. Dodao je kako se tog istog 29. studenog dogodila još jedna žrtva među braniteljima, kada je u Biloj Vlaci ubijen jedan od zapovjednika, Tomislav Škeljo.
Baković je za Predraga Morića imao samo riječi hvale, rekavši kako se, iako vrlo mlad u to doba, stavio na raspolaganje u obrani ovih prostora i dao ono što se najviše može dati i što je i najdragocjenije, svoj život u obrani svog doma i svoje domovine.


– Naša je dužnost danas da se sjećamo naših hrabrih vitezova i na dostojanstven način im odajemo počast, rekao je s puno emocija pukovnik Radojko Baković-Orao. Spomen obilježje koje je podignuto u znak sjećanja na Predraga Morića je na mjestu njegove pogibije postavljen na inicijativu i uz veliki angažman UHDDR-a Benkovac, još 1996. godine. No zub vremena učini svoje te bi ga danas trebalo adaptirati i urediti, što je ponovno inicijativa spomenute braniteljske udruge, a njezin dopredsjednik Mile Marić je, naravno u ime Udruge, predložio jedan konstruktivan dogovor na tu temu između braniteljskih udruga, Mjesnog odbora Pristeg i Grada Benkovca, kako bi se nakon toga s inicijativom, za dobivanje svesrdne potpore, obratili i Ministarstvu hrvatskih branitelja.


Ta je inicijativa pozdravljena od svih nazočnih te je dogovoreno da se ubuduće svake godine na dan 29.studenog dostojanstveno odaje počast hrvatskom vitezu Predragu Moriću.