Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

LJETNA SEZONA

Proutupožarne snage OSRH-a u Zadarskoj županiji gasile sedam požara

Autor: Hina

11.09.2023. 16:33
Proutupožarne snage OSRH-a u Zadarskoj županiji gasile sedam požara

Foto: Arhiva ZLProtupožarne zračne snage OSRH sudjelovale su od 19. lipnja do 10. rujna u gašenju 22 požara: sedam u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, pet u Šibensko-kninskoj županija i tri u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, priopćio je u ponedjeljak MORH.


Provedeno je 41 protupožarno izviđanje protupožarnim zrakoplovima, ostvareno je 2.038 letova, više od 322 sata naleta, a izbačeno ukupno 9.680 tona vode. Tim besposadnih zrakoplovnih sustava bio je angažiran tri puta u nadzoru visoko rizičnih područja za izbijanje požara.


Tijekom godine primljena su 92 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice za angažmanom zračnih snaga HRZ-a, stoji u priopćenju. Osim toga, kanader s dvije posade i zrakoplovno-tehničkim osobljem bio je angažiran tri puta u Grčkoj, u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite za pomoć drugim državama.
Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama prestalo s radom u nedjelju, 10. rujna, a ministar obrane Mario Banožić zahvalio je pripadnicima HV-a, posebno pilotima i tehničarima koji su pokazali profesionalizam, spremnost i požrtvovnost tijekom ovogodišnje protupožarne sezone.


Zračne snage HRZ-a u stalnoj su pripravnosti sukladno procjeni opasnosti i angažiraju se na zahtjev Vatrogasnog operativnog središta, stoji u priopćenju.