Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Gradi se

Proračunom od 7 milijuna eura planirani projekti za podizanje kvalitete života na otoku

Autor: Toni Perinić

27.12.2022. 15:45
Proračunom od 7 milijuna eura planirani projekti za podizanje kvalitete života na otoku

Foto: Arhiva ZLOpćina Preko u novu godinu ulazi s proračunom teškim preko sedam milijuna eura. Prema riječima načelnika Jure Brižića, proračun je usmjeren na zadržavanje već postignutog standarda te provođenje mjera, programa i projekata koji će utjecati na povećanje kvalitete života u općini, koja prema posljednjem popisu stanovništva broji više od 3.500 stanovnika.


Novo groblje Gaj i dom za starije


– Od značajnijih investicija izdvajam njih nekoliko koje su obuhvaćene proračunom i koje će se provoditi u svim mjestima naše općine. Planira se projekt izgradnje novog groblja Gaj u Preku koji će obuhvatiti izgradnju srednja dva polja s 261 grobnicom kao i osnovnu infrastrukturu koje groblje treba imati kao što su mrtvačnica, kapelica, oproštajna dvorana, cvjećarnica, prostorije za grobare, sanitarni čvorovi te pristupna cesta i veliko parkiralište u sklopu groblja, ističe Brižić, napominjući kako je u planu izgradnja novog doma za starije i nemoćne u Preku na lokaciji sadašnje Bratske kuće koja će biti rekonstruirana i prenamijenjena. Projektna dokumentacija je izrađena te je trenutno u tijeku proces izdavanja građevinske dozvole, a projekt izgradnje planira se financirati dijelom EU sredstvima, dijelom iz proračuna Općine Preko.


– U Poljani se planira rekonstrukcija i uređenje društvenog doma za koji je izrađena projektna dokumentacija te ćemo po dobivanju građevinske dozvole projekt prijaviti na javni poziv za razvoj otoka za sufinanciranje od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Uskoro će započeti i provedba projekta Morska avantura, a riječ je o izgradnji i opremanju višenamjenskog igrališta u Sutomišćici, koje će se nalaziti na lokaciji sadašnjeg dječjeg igrališta i kojim će se kreirati novi društveni sadržaj za mlade i obitelji. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, napominje načelnik Brižić.
Proračunom je planiran i nastavak izgradnje društvenog doma u Lukoranu, čija je prva faza izgradnje sufinancirana sredstvima MRRFEU, započela u ovoj godini, a u narednoj se nastavlja s daljnjim fazama.


– Lukoran će dobiti zgradu koja će obuhvaćati društveni dom s multimedijalnom dvoranom i ostalim društvenim prostorima, liječničku ordinaciju te trgovinu mješovite robe. U tom mjestu smo također planirali i projekt izgradnje ceste prema zoni Mačjak-Šumljak za koju je u sljedećoj godini planirano završiti proces otkupa zemljišta i započeti prvu fazu same izgradnje, navodi Brižić i dodaje kako je predviđeno i donošenje novog urbanističkog plana uređenja Ugljana.


Megaprojekt aglomeracije Ugljan


– Nakon donošenja Izmjena i dopuna prostornog plana uređenja, bit će moguće i donošenje UPU-a za područje luke Ugljan – Centar te smo i tu stavku planirali u proračunu. UPU će definirati izgled luke i centra mjesta Ugljan te će se nakon toga moći pripremati i projektna dokumentacija za realizaciju samog projekta, objašnjava Brižić.


U pripremi je megaprojekt aglomeracije Ugljan, za koji je već provedeno prethodno savjetovanje, a bit će pokrenuta i nabava za projektiranje u vrijednosti od oko milijun eura. Osamdeset i pet posto projekta financirat će se sredstvima Europske unije preko Hrvatskih voda, dok će petnaest posto ići iz proračuna Općine.


– Osim investicijskih projekata nastavljamo i sa socijalnim i demografskim mjerama koje obuhvaćaju sve dobne skupine. I u narednoj godini mještani mogu računati na naknade za novorođenčad, sufinanciranje vrtića i školskih knjiga. Podići ćemo stipendije studentima, nastavljamo sa sufinanciranjem stambenih kredita za mlade obitelji, isplaćivat ćemo naknade i božićnice za umirovljenike, pomagat ćemo i dalje i rad udruga te sufinancirati njihove programe i projekte, kaže Brižić te zaključuje kako su svi projekti i programi obuhvaćeni proračunom rezultat analize stanja te su usmjereni na poboljšanje kvalitete života u svim mjestima općine Preko.