Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Za knjigu o Zadru

Profesorica Mlikota dobitnica Godišnje nagrade za znanost

Autor: Zadarski list

23.11.2022. 19:18
Profesorica Mlikota dobitnica Godišnje nagrade za znanost

Foto: Arhiva ZLOdbor za podjelu Državnih nagrada za znanost na 3. sjednici održanoj 21. studenoga 2022. godine donio je odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2021. godinu Godišnjom nagradom za znanost nagradio je zadarsku profesoricu za knjigu o Zadru.


Profesorica Antonija Mlikota s Odjel za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, nagrađuje se godišnjom nagradom za znanost u području humanističkih znanosti, polje povijesne znanosti, grana povijest umjetnosti, za iznimno znanstveno dostignuće, za knjigu Zadar – obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu (Školska knjiga, 2021.).


Grad koji je već 1202. upoznao zločin političkog žrtvovanja, u Drugome svjetskom ratu postao je zapravo ritualna politička žrtva, potpuno izgubivši trećinu svoga povijesnog tkiva, a u trećini preživjevši u ruševinama. Postao je  metodološki jedan od najizazovnijih primjera svjetske urbane obnove koja je, unosom novih ostvarenja u naslijeđenu matricu, prihvaćena kao pozitivna.
Profesorica Antonija Mlikota u svojoj knjizi opsežnim istraživanjem arhivskih, medijskih, a i svih drugih mogućih izvora, rekonstruira stanje razrušenoga grada, etape i sudionike odlučivanja o obnovi, planere, projektante i graditelje. Tako diže iz pepela ono što je postalo pozitivna paradigma u svjetskoj teoriji urbanih rekonstrukcija. U trajnom pitanju odnosa starog i novog ona je našla primjer postupka koji nadilazi pojedinačni slučaj i afirmira opća
vrijednosna stajališta i mogućnosti.