Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

UDALJENI OTOK u mraku

Premuda u nedjelju ostala bez struje, HEP jučer nije slao ekipu da otkloni kvar

Autor: Vanja Mirčeta

28.02.2023. 12:46
Premuda u nedjelju ostala bez struje, HEP jučer nije slao ekipu da otkloni kvar


Otok Premuda, najudaljeniji otok u zadarskom arhipelagu od nedjelje u 18 sati ponovno je bez električne energije. Iako je podmorski kabel koji se nalazi između Premude i Silbe prije nekoliko godina promijenjen, muke po »letrici« za mještane ovog otoka očito ne prestaju.


S obzirom da se nestanak struje poklopio s lošim vremenskim prilikama, mještane ovisne o električnoj energiji automatski je vratilo u »srednji vijek«. Naime, s razvitkom turističke djelatnosti, a i sve vrućim ljetima brojni mještani su se okrenuli električnim izvorima energije koji ujedno omogućavaju kako hlađenje tako i grijanje. U situaciji kada nestanak električne energije potraje dan ili više, najteže prolaze oni najstariji mještani koji se, ukoliko nemaju adekvatni nadomjestak u peći na drva, u ovom trenutku smrzavaju unutar svojih domova. No, to nije jedini problem koji se s nestankom struje javlja na ovom otoku. Bivši predsjednik Mjesnog odbora Premuda, koji je u međuvremenu raspušten, Veljko Žuvanić, ističe kako je Premuda po običaju prepuštena sama sebi te se čini kako problemi njezinih mještana nikomu nisu pretjerano bitni.


Premuđani kontaktirali HEP


– Kontaktirali smo HEP, čiji djelatnici su nam u ponedjeljak ujutro rekli kako njihov brod nije 100 posto siguran za isplovljavanje te da će kvar, kada se ustanovi, vjerojatno biti saniran tek u utorak tijekom dana ukoliko bude sve teklo prema planiranom, no niti to nam nitko ne može garantirati. Ne znam zašto nisu poslali svoje djelatnike trajektom u 11 sati ili brzobrodskom linijom u 14 sati, no oni očito imaju neke svoje razloge, kazao je Žuvanić.
Još jednom je ukazao na sve posljedice koje nestanak električne energije na ovom otoku zadarskog arhipelaga nosi sa sobom. Kada nema struje, na Premudi nema nema vode, telefona ni Interneta, dakle svega onog što se svima ostalima u današnje vrijeme podrazumijeva. Agregata koji im je služio godinama kada su više mjeseci bili bez električne energije zbog problema sa starim visokonaponskim podmorskim kabelom također više nema, te su mještani prepušteni sami sebi i onome što imaju kako bi u ovakvim situacijama preživjeli.


Mnogi se griju klima uređajima


– Nije problem samo kuhanje i grijanje, iako veliki broj mještana za grijanje koristi klima uređaje kojima se ljeti i hlade, tako da se sada smrzavaju. Zbog nestanka električne energije ne radi nam Pošta, a ni trgovina nije funkcionirala jer bez struje nema izdavanja računa. Osim toga, ne rade niti pumpe za vodu, pa smo prisiljeni vodu uzimati vani iz gusterni i prokuhavati je, a nestalo je i Interneta jer naš repetitor se drži desetak sati, a onda se i on gasi. Petnaesto stoljeće! Mislim da problem nije vezan uz podmorski kabel jer je on promijenjen prije nekoliko godina. Ako je problem u njemu, ne znam što bih rekao. Nadam se da je problem ipak vezan uz neki stup, uz kabelsku kućicu ili sl. Činjenica je da kada su nam promijenili taj kabel, nisu problem otklonili skroz do kraja, jer do kabelske kućice se dolazi podmorskim putem, a onda opet zračnim do trafostanice gdje je izložen posolici, buri i svim ostalim vremenskim uvjetima. Pretpostavljam kako je upravo tu negdje nastao kvar. Taj dio kabela bi još trebalo staviti pod zemlju, a kada će to biti ne znam. Tražili smo to od HEP-a, ali evo to još nije riješeno, vidjet ćemo još što će s tim biti. Ovo sada mi ne sluti na dobro, kazao je Žuvanić.


Kako neslužbeno doznajemo, HEP Elektra Zadar tijekom jučerašnjeg dana ipak je imala namjeru poslati svoje djelatnike u ophodnju na Premudu, no do zaključenja ovog broja službenu potvrdu o odlasku niti o uzrocima i saniranju kvara nismo dobili. Za to vrijeme, Premuđani žive kako najbolje umiju i čekaju, kao nebrojeno puta do sada.


– Što reći, kakvu poruku poslati, kome se obratiti da se smiluje i riješi problem nestanka električne energije za dulji period. Trenutačno imamo jedino informaciju da kvar danas neće biti otklonjen, navikli smo čekati, ne sekiraju se odgovorni previše. Sutra je novi dan, nadajmo se najboljem, objavili su u ponedjeljak mještani Premude na Facebook stranici pod nazivom Mjesni odbor Premuda.