Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

SEZONA ZA PET

Preko priprema čak 80 manifestacija i tradicionalnih ljetnih fešti

08.06.2023. 14:59
Preko priprema čak 80 manifestacija i tradicionalnih ljetnih fešti

Foto: Arhiva ZLNa području Turističke zajednice Općine Preko u ožujku, travnju i svibnju ostvarena su 2.462 dolaska i 13.277 noćenja što je u usporedbi s 2022. godinom povećanje od 25 posto u dolascima i 33 posto u noćenjima. U usporedbi s 2019., koja je nekakva referenca za razdoblje prije korone, imamo povećanje 114 posto u dolascima i 81 posto u noćenjima. Zemlje iz kojih nam najviše dolaze gosti su redom: Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Poljska, kaže nam Ivan Košta, direktor TZO-a Preko, s kojim smo razgovarali o pripremama za najvažniji dio ljetne turističke sezone na nama najbližem otoku i njegovu centru – Preku.


– Želim iskazati zadovoljstvo rezultatima prva tri mjeseca koja za naše područje čine predsezonu u koju smo i ulagali napore kako bismo gostima postali zanimljiva destinacija. Razvijamo sadržaje za aktivni odmor kao što je projekt »Avantura otok Ugljan«, tu je i mobilna aplikacija vezana za taj projekt koja je besplatno dostupna svima te kulturno – povijesna staza u Lukoranu, penjačka litica – Penjalište Željina koju smo upravo kompletno obnovili, istaknuo je Košta te dodao kako je uključivanje u projektno udruženi »Zadarski arhipelag » još jedan veliki plus u razvoj outdoor ponude i aktivnog odmora.


TZ Preko


– U ovom projektnom udruživanju napravili smo zajedničke pješačke i uskoro biciklističke karte Ugljan – Pašman, Bike promo film, a uskoro i hike promo film. U suradnji s TZ-om Zadarsjke županije zajedno smo radili na prezentacijama i sajmovima u Italiji, Austriji, Finskoj i Sloveniji u sklopu priprema sezone 2023. i predstavljali se na zrakoplovima povezanim tržištima. Nautička predsezona u lukama nautičkog turizma – marinama i na sidrištima je također za sada jako dobra, naglasio je Košta, koji od ovog ljeta ima jako velika očekivanja.
– Od špice sezone očekujemo više od dosadašnjih sezona ne samo u kvantitativnom smislu već u još važnijem kvalitativnom razvoju destinacije i činjenice da se jedino ulaganjima u javnu i privatnu infrastrukturu otok može dobro razvijati. Javne turističke površine uključujući plaže, šetnice, pješačke i biciklističke staze održavaju se na zavidnom nivou i to treba i dalje biti imperativ, naglasio je Košta.


Na području općine Preko održati će se i ove godine oko 80 manifestacija i događanja, tradicionalnih ljetnih fešti, a još nas čeka nekoliko velikih sportskih događanja kao što su »Zadar Outdoor Festival« koji se odvija 23. i 24. rujna te »Crnilo kup« 28. listopada 2023.