Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

OGORČENI NA CIJENE

U Zadru trenutno ima 100 do 200 taksista koji rade ilegalno

Autor: Marina Šaponja

13.05.2023. 17:13
U Zadru trenutno ima 100 do 200 taksista koji rade ilegalno

Foto: Dino Stanin/PIXSELLVijećnica Drita Dunatov na sjednici Gradskog vijeća upozorila je, nakon vlastitog iskustva, na bezobrazno visoke cijene taksi usluga. Ona je naime, taksi od Poluotoka do Dikla platila 75 eura, istaknuvši kako taksisti »deru« na cijenama te se šalje jako ružna slika o Zadru kao turističkoj destinaciji. Svake godine iste priče. Taksisti, u pokušaju da zarade što više, uistinu naplaćuju previsoke cijene vožnje, a najčešće se to događa tijekom ljeta, i to stranim turistima. Red se, kada su ovakve situacije u pitanju, još uvijek nije uveo, iako o ovakvim događajima svjedočimo već godinama. Na ovakve situacije u više navrata upozoravali su i iz Udruženja taksista Zadar, ali ništa se nije popravilo.


Predrag Šimunov iz Udruženja taksista Zadar, naglasio je kako u gradu Zadru nikoga već godinama nije briga za nelegalne taksiste koji voze po gradu, neki čak i bez vozačke dozvole te je cijela situacija posljedica nereda i kaosa za što je odgovorna Gradska uprava.


– U Gradu nikoga nije briga za taj kaos koji traje već godinama. Ni tu vijećnicu nije bilo briga dok je nisu udarili po džepu, e, sad ju je briga. A to što su godinama radili domaćim ljudima i turistima, do sada nije smetalo. U Zadru trenutno ima sigurno 100 do 200 taksista koji rade ilegalno, nemaju obrt, nisu prijavljeni, nemaju dozvolu za taksiranje…, a sad kada krene sezona bit će ih i 500. Na to smo upozoravali, ali nikoga ne zanima, reda nema i svatko može raditi kako i što hoće. Inspekcije ne rade ništa, provjeravaju nas, taksiste koji imamo uredne papipre i dozvole, priča Šimunov.


Predrag Šimunov, Foto: Arhiva ZL


“Kakva je to ludost?”
Na pitanje koliko bi otprilike trebala koštati vožnja od Poluotoka do Dikla, Šimunov kazuje oko 15 eura i dodaje kako je cijena od 75 eura stvarno pretjerana.


– Sad kad krene sezona ovakvih će situacija biti i više, pa će vožnju od aerodroma naplaćivati 100 ili više eura i tako je svake godine. A cijene vožnji su različite jer je omogućeno slobodno formiranje cijena. Pa kakva je to ludost, kako se to može dozvoliti? Kako je i taj taksist za vožnju mogao izdati račun od 75 eura, što rade Porezna uprava i policija, ništa. Kao ni inspekcije. I tako u krug, zaključio je Šimunov.


ryanair 8