Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ekološka mreža Ravni kotari

Poželjan mozaik različitih malih poljoprivrednih površina

Autor: Vanja Mirčeta

20.04.2023. 09:26
Poželjan mozaik različitih malih poljoprivrednih površina

Foto: Vanja MirčetaJavna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, Natura Jadera, u Županijskoj vijećnici je predstavila prijedlog Plana upravljanja područjima ekološke mreže Ravni kotari koji proizlazi iz obveza koje ima Republika Hrvatska s obzirom na članstvo u Europskoj uniji.


Plan je predviđen za 10-godišnje razdoblje, a na njemu se kao i na onome za Dugi otok radilo preko godinu i pol dana u sklopu projekta »Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Nature 2000.«


Korištenje poljoprivrednog zemljišta


Županijskog vijećnika SDP-a Juru Zubčića zanimalo je je li Plan upravljanja Ravnim kotarima u skladu ili u koliziji s posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.
– Naime, na području naše županije, odnosno području općina i gradova koji su obuhvaćeni ovim Planom, bilo je dosta rasprave o raspolaganju državnim zemljištima, tj. kako APPRRR upisuje u opet aktivne OPG-ove državnu zemlju.


Neke općine i gradovi nisu davali potvrde obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvenicima za korištenje državne zemlje koje su u posjedu, koriste ju za ispašu ili uzgoj nekih drugih poljoprivrednih kultura.


Zanima me koliko je ovaj Plan u koliziji s tim postupkom jer znamo da su sada općine dužne prema tom zakonu donijeti planove upravljanja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu, pitao je vijećnik Zubčić.


Iz Nature Jadere su istaknuli kako je u Ravnim kotarima ključ u mozaiku malih različitih površina, što je u biti bilo jedno od glavnih pitanja na koji način ova javna ustanova može pomoći da se to očuva.


– Taj mozaik je na ovom području još poprilično očuvan, ali djelomično već jako prelazi u velike površine, pa makar pod ekološkom proizvodnjom, ali svejedno se radi o monokulturi, što nije ono što bismo mi htjeli.


Znači, mozaik različitih malih poljoprivrednih površina u smjeni livada, travnjaka, šumaraka i sl. To je cilj očuvanja na ovom području. Nema kolizije, poručili su iz Nature Jadere.


Pozitivan primjer Benkovca


Dakle, općine i gradovi na području Ravnih kotara, primjerice Grad Benkovac kao teritorijalno najveće središte, trebali bi u svojim planovima gospodarenjem poljoprivrednim zemljištima uzeti u obzir da ne budu monokulture te da se što je više moguće zadrži postojeći mozaik navedenih površina, da se uskladi s ciljevima ovog Plana kada općine budu donosile planove, odnosno ukoliko to bude donosila Županija ako jedinice lokalne samouprave ne ispoštuju zakonske rokove. Upravo Grad Benkovac je uzet kao pozitivan primjer međusobne suradnje u provedbi ovog Plana.


– U Ministarstvu su konačno napravili bazu zahtjeva za prenamjene zemljišta. Nakon što se donese Plan, pojedinačni zahvati i zahtjevi za prenamjenu ipak prolaze kroz Županiju, istaknula je Tina Dragutin Burić, voditeljica Službe stručnih poslova zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja u JU Priroda.