ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Sukob interesa

Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv Marina Pernjaka

Autor: Marina Vlakić

19.01.2023. 11:52
Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv Marina Pernjaka

Foto: Dino Stanin/PixsellNa sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa donesena je odluka o nepokretanju postupka protiv Marina Pernjaka, bivšeg načelnika Kolana. Kako saznajemo od predstojnice Ureda Povjerenstva, Majde Uzelac, Pernjak je prijavljen za pogodovanja bratu, suprugu i ocu pročelnice u Upravnom odjelu, no utvrđeno je da nije bilo povezanosti. Prijavljen je i da je kupovao paški sir preko Općine i DVD-a, što je riješeno u ranijem predmetu.


Odlazak na Kubu


U Povjerenstvu dalje navode da je Pernjak prijavljen i zbog odlaska na Kubu s odvjetnikom koji radi za Općinu, no to je riješeno u ranijem predmetu kada je donesena odluka o nepokretanju postupka. Prijavljen je i za ilegalno nasipavanje obale materijalom iz iskopa fizičke osobe i za dobivanje povoljnog kredita od HPB-a za uslugu nasipavanja mola i uvrštavanja zemljišta u urbanistički plan uređenja te je, prema podnositelju prijave, neuspješno pokušao da zemljišta uđu u plan.


– Navodi se i da je zemljište u vlasništvu njegova oca pod hipotekom HPB-a od 20. prosinca 2019. godine. Te činjenice nisu u našoj nadležnosti, naime utvrđeno je da Općina posluje s HPB-om, međutim HPB nam nije želio dati podatke o vrsti o poslovnim odnosima s Općinom Kolan, a Općina je rekla da se radi o otvaranju općinskog računa, navode u Povjerenstvu.
Bivši načelnik Kolana prijavljen je i da je pokrenuo postupak izmjene prostornog plana Općine Kolan na način da se uvrsti u poslovnu zonu i prostor pašnjaka njegova oca, što je točno, ali to nije pokrenuo dužnosnik već njegov otac te je, kasnije povučena potreba prenamjene. Odluku o prenamjeni donosi Općinsko vijeće. Prijavljen je i za kupnju broda kojega da nije unio u imovinsku karticu, no Povjerenstvo je na sjednici utvrdilo da ga je unio je 27. lipnja 2019.


Tri narudžbenice


– Prijavljen da je putem javne nabave, rascjepljivanja na tri različite narudžbenice kako bi bile ispod iznosa potrebnog za slanje tri ponude, od trgovačkog društva Sanac d.o.o. naručio čišćenje parcela općinskog zemljišta. Kao povezanost navodi se da je vlasnik trgovačkog društva Sanac d.o.o. kupio parcelu uz more od načelnikova oca te mu je za gradnju, budući da se radi o turističkoj zoni, potrebna izrada urbanističkog plana te su sada i te parcele ubačene u promjenu. Odgovoreno da su navedene čestice bile u ranijim izmjenama te da se one nalaze unutar građevinskog područja izvan naselja ugostiteljsko-turističke namjene odnosno unutar turističke zone za koju je propisana obveza iz urbanističkog plana uređenja. Činjenica da je otac dužnosnika prodao čestice vlasniku trgovačkog društva Sanac d.o.o. nije dovoljna povezanost. Isto tako činjenica da su navedene čestice u turističkoj zoni nije od važnosti, budući da se nije mijenjala prenamjena tih čestica, saznajemo od predstojnice Majde Uzelac.


S obzirom da nisu utvrđene povezanosti u navedenim predmetima, Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv bivšeg načelnika Kolana.


SPORNI PAŠNJAK


Bivši načelnik Kolana prijavljen je i da je pokrenuo postupak izmjene prostornog plana Općine Kolan na način da se uvrsti u poslovnu zonu i prostor pašnjaka njegova oca, što je točno, ali to nije pokrenuo dužnosnik već njegov otac te je, kasnije povučena potreba prenamjene