Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vatrogasna zajednica

Povećan broj vatrogasnih intervencija, u županiji do 17 sati zabilježeno njih 47

Autor: Portal ZL

15.05.2023. 20:21
Povećan broj vatrogasnih intervencija, u županiji do 17 sati zabilježeno njih 47

Foto: DVD Pakoštane Vrgada VranaPutem aplikacije Upravljanje vatrogasnim intervencijama (UVI) do 17:00 sati u Zadarskoj županiji zabilježeno je 47 tehničkih intervencija uzrokovanih nevremenom koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz objekata plavljenje prometnica i dvorišta, a na kojima je sudjelovalo 92 vatrogasca s 51 vozila. Tijekom večeri i noći kod Gračaca je na terenu bilo 25 vatrogasaca s8 vozila iz JVP i DVD Gračac, DVD Pakoštane-Vrgada-Vrana, DVD-a Sv. Filip i Jakov i JVP Pag te Intervencijska vatrogasna postrojba Zadar s pumpama. Izvršeno je preko 30 ispumpavanja. Saniranja posljedica poplava su u tijeku. Na području Obrovca je trenutno 23 vatrogasca sa šest vozila (IVP i Županijske snage), rade se zečji nasipi vrše se pojedinačna ispumpavanja, a dok se ne spriječi prodor vode iz Zrmanje neće biti moguće ispumpati svu vodu iz grada Obrovca.


Intervencije u ostatku Hrvatske


Prema zabilježenim podacima u aplikaciji UVI do 17:00 zabilježene su tehničke intervencije uzrokovane kišnim nevremenom i u drugim krajevima Hrvatske. Tako je na području Šibensko-kninske županije zabilježeno 19 tehničkih intervencija (ispumpavanja vode, uklanjanje grana s prometnica, izvlačenje osobe iz vozila u vodi, sanaciji šahtova izrada zečjih nasipa) na području na kojima je ukupno sudjelovalo 47 vatrogasaca s ukupno 20 vatrogasnih vozila. Na području Splitsko-dalmatinske županije zabilježeno je 7 tehničkih intervencija (ispumpavanja objekta i potopljenog broda, odčepljenja oluka, uklanjanje grane i stabla) te su angažirana 23 vatrogasca sa 7 vozila. Na području Požeško-slavonske županije zabilježena je 21 tehnička intervencija, a radilo se o tehničkim intervencijama ispumpavanja vode iz kuća, bunara, dvorišta te pregled šahta čišćenje prometnica od nečistoća. Na  tim intervencijama ukupno je sudjelovalo je ukupno 68 vatrogasaca s 20 vozila s područja županije. Na području Brodsko-posavske županije zabilježene su 3 tehničke intervencija ispumpavanja vode iz objekata, a za to je angažirano 6 vatrogasaca s 3 vozila.

Na području Međimurske županije zabilježeno je 5 tehničkih intervencija ispumpavanja vode te uklanjanja srušenih stabala, angažirano je 20 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije zabilježeno je 7 tehničkih intervencija (ispumpavanja vode iz objekata, uklanjanje stabla sa prometnice)  te je angažirano 26 vatrogasaca sa 7 vozila. Na području Virovitičko-podravske županije angažirano je 29 vatrogasaca s 8 vozila, a zabilježeno je 7 tehničkih intervencija. Na području Varaždinske županije zabilježeno je 7 tehničkih intervencija te je angažirano 32 vatrogasaca sa 11 vozila.


Na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno je 11 tehničkih intervencija (ispumpavanja, uklanjanja stabla, sprječavanja prodora vode u objekte ispiranje kolnika) te su angažirana 34 vatrogasaca sa 11 vozila. Osim toga rade se pripremne radnje za obranu od poplava na području Hrvatske Kostajnice. Na području Karlovačke županije zabilježeno je 4 tehničkih intervencija (ispumpavanja vode, uklanjanje stabla, te postupci obrane od poplava – izrade zečjih nasipa kao i vršenje pripremnih aktivnosti – punjenje vreća s pijeskom) te su angažirana 36 vatrogasac sa 16 vozila. Na području Krapinsko-zagorske županije zabilježeno je 6 tehničkih intervencija (ispumpavanja vode iz objekta, uklanjanje stabla sa prometnice, čišćenje kolnika, te ispod mosta)  te je angažirano 17 vatrogasaca sa 7 vozila. Na području Zagrebačke županije također je zabilježeno 6 tehničkih intervencija (ispumpavanja, uklanjanja grane, čišćenje prometnice) te je angažirano 22 vatrogasca s 8 vozila.