Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

33. godišnjica osnutka

"Poskoci" ostavili neizbrisiv trag tijekom Domovinskog rata

Autor: Matea Guzalić

15.10.2023. 15:55

Foto: Mate KominaU Zadru je danas svečano obilježena 33. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije “Poskoci” Zadar. Na ovoj povijesnoj obljetnici okupili su se pripadnici “Poskoka”, obitelji poginulih junaka, te građani Zadra kako bi se prisjetili hrabrosti i požrtvovnosti ove specijalne jedinice.


Program obilježavanja započeo je u ranim jutarnjim satima, kada su se sudionici okupili kod Spomen sobe poginulih pripadnika gdje su položeni vijenci kako bi se odala počast onima koji su dali živote za domovinu. Zatim je održano postrojavanje bivših pripadnika “Poskoka” ispred nekadašnjeg odmarališta “Čazma” na Relji, nakon kojeg je uslijedilo polaganje vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju.


Program se nastavio svetom misom u kapelici na groblju, a završio je prigodnim govorom i domjenkom u Centru Dragan Žunić, odnosno kod bivše Prometne.


Tužno prisjećanje– Potišteni smo zbog svih naših poginulih koji više nisu s nama, a i zbog naših oboljelih pripadnika kojih nažalost ima dosta. Vrijeme čini svoje, iz tog smo razloga malo nezadovoljni, no sretni smo jer se još uvijek veći dio nas uspijeva okupiti. Na ovaj način podsjećamo jedni druge na te ponosne dane i nastojimo da to ne ode u zaborav, izjavio je Petar Strmota, predsjednik Udruge specijalaca Domovinskog rata “Poskoci”, opisujuću jednu tešku uspomenu iz tog vremena.


Petar Strmota


– Obilježavanje 33. godišnjice započelo je kod Spomen sobe, to je jedna prostorija u kojoj je, nažalost, nakon akcije “Jaguar” poginuo jedan djelatnik. Taj je djelatnik cijelo vrijeme bio na terenu, a kad se vratio nazad, želio se malo odmoriti, i baš je u tom trenutku, ni pola sata nakon što je krenuo odmarati, granata pogodila točno u prostoriju gdje se nalazio. Prije toga su mu ostali spomenuli da bi bilo bolje da prijeđe na drugu stranu s obzirom na to da non-stop bacaju granate, ali on je samo odgovorio da neće čuti granatu čak i ako udari, a očito je nažalost tako i bilo, kao da je sudbina htjela tako, ispričao je Strmota.


Podsjetimo, “Poskoci” su zajedno s ostalim udrugama ostavili neizbrisiv trag tijekom Domovinskog rata, a posebno tijekom operacije Oluja. Imali su teške i naporne zadatke, no zahvaljujući odanosti svojoj domovini dali su iznimno velik doprinos.Ljeta i zime na Velebitu

– Ovim putem želim poručiti svim građanima da cijene sve što su “Poskoci” dali u ono vrijeme, a to je prvenstveno velik doprinos. Iako ne omalovažavam ničiji doprinos, kao primjerice, doprinos logistike koja je također bila neophodna, smatram da smo mi, “Poskoci”, zaista dali jedan od najvećih obola. I sam sam sudjelovao u svim tim događanjima i s ponosom mogu reći da sam sretan što sam uspio preživjeti, iako sam više puta bio na rubu. Mnogi koji nisu prošli terene koje smo mi prošli ne razumiju što je to točno bilo – počevši s neljudskim uvjetima koje smo imali. Na Velebitu smo bili prisutni četiri ljeta i tri zime, to je trebalo preživjeti, a to zaista ne može svatko. Neki su i odustajali, jedan od zapovjednika bi uvijek rekao da slobodno istupe oni koji se ne osjećaju sposobni ili spremni za određenu situaciju. Takvih situacija je bilo malo, ali kada bi netko procijenio da nešto neće moći izdržati bi istupio, no to se nikome ne zamjera. Mnogi su pristupili i odustali, no mnogi su i ostali – a građani grada Zadra bi trebali biti ponosni na sve te ljude, zaključio je Strmota.


Svečano obilježavanje 33. godišnjice osnutka “Poskoka” bio je podsjetnik na hrabre pripadnike koji su služili svojoj domovini s odanošću, a njihova hrabrost ostati će vječno urezana u srca građana Zadra i cijele Hrvatske.