Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

POJAČANE GUŽVE

Policija će pojačano nadzirati promet u blizini groblja

Autor: Zadarski list

30.10.2022. 17:21
Policija će pojačano nadzirati promet u blizini groblja

Foto: Sergej DrechslerPovodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana brojni građani će u narednim danima obilaziti groblja, zbog čega se na području cijele države očekuje povećan promet vozila.


Pojačan promet očekuje se osobito na autocestama (posebice autocesti A3), državnim cestama te na graničnim prijelazima s Republikom Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.


Oprez vozači i pješaci!


Gužve se uobičajeno očekuju i na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih, gdje će policijski službenici pojačano vršiti regulaciju prometa te nadzirati promet vozila i pješaka.
Zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnica i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, vozače upućujemo da se prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom kretanja, odnosno da prilagode brzinu vozila uvjetima i stanju u prometu.


Vozači se upućuju da pri dolasku u blizinu groblja ne parkiraju vozila na mjestima na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, na način da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu te parkiranim vozilom smanjuju uočljivost pješaka.


Kako će se veći broj građana na groblja uputiti pješice, i pješaci se upućuju na povećani oprez s obzirom da za većinu groblja ne postoje izgrađene pješačke staze te su pješaci prisiljeni kretati se uz rubove prometnica. Stoga posebno upozoravamo pješake na opasnosti prilikom prelaska prometnica i kretanja između parkiranih vozila.


Pozivaju se svi sudionici u prometu na poštivanje prometne signalizacije kako bi na vrijeme i sigurno stigli na svoja odredišta te na taj način osobno pridonijeli da dani sjećanja na mrtve proteknu u miru i dostojanstvu.


Izmijenjenom odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (“NN” 70/2019.), datumski je određeno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima u razdoblju u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka.


Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.


U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.


Vidljivost biciklista


Također, vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna.


Dolaskom jeseni, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije i traju duže u jutarnjim satima. Međutim istovremeno se, u tim ranim večernjim i jutarnjim satima, na cestama nalazi dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.


Stoga iz policije podsjećaju na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da: pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.