ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

MJESTA ZA BIJEG

Pogledajte koji su to komadići raja u Zadarskoj županiji

Autor: Marija Orešković

08.06.2023. 21:36
Pogledajte koji su to komadići raja u Zadarskoj županiji

Foto: Punkufer/INSTAGRAMSpoj koji jamči opuštajući i idiličan godišnji odmor – kristalno čisto more, mediteransko bilje koje stvara hlad i topli pijesak, a naša obala omiljeno je mjesto za godišnji odmor koja iz godine u godinu jednaku reputaciju gradi i izvan Hrvatske. Daleko od gradske vreve skrivaju se male uvale, prostiru kilometarske pješčane i šljunčane plaže. Neke od spomenutih plaža turisti su već otkrili i, uz pomoć Instagrama učinili svjetski popularnima, međutim, zahvaljujući raznolikoj i razvedenoj obali, neke od njih su još uvijek ostale skriveno blago koje vam olakšava da pronađete svoj komadić raja.


Uvala Svitla


Na Ugljanu postoji velik broj malih, usamljenih uvala na kojima možete uživati u miru i tišini. Jedna od njih je i uvala Svitla koja se skriva na južnoj strani otoka, oko 2 kilometra od mjesta Kali i oko 3,5 kilometara od Preka. Od Preka do uvale možete doći po neasfaltiranom putu. Zanimljivo je da se u uvali se nalazi samo jedna vikendica, s prekrasnim pogledom na Dugi otok, otok Iž i Kornate.


Punkufer/INSTAGRAM


Plaža Beritnica


Ova plaža izgleda toliko posebno, kao da ste na nekoj drugoj planeti. Nalazi se u mjestu Metajna na Pagu, a od Novalje je udaljena 12 kilometara. Na Beritnici je priroda u plitkom moru posložila tri velike kamene stijene, a ta prirodna instalacija uistinu je nezaboravan prizor.
Riječ je o šljunčanoj plaži do koje je moguće doći jedino pješice ili brodom. Iznad nje se uzdiže spektakularno penjalište Stogaj, a pogled koji se pruža s njega je idealan za one željne dobrih fotografija. Na plaži nema dodatnih sadržaja ni usluga, najbliži kafić se nalazi na udaljenosti od 2 kilometra, što je čini pravom poslasticom za avanturiste.


Duboka Draga


Punkufer/INSTAGRAM


Ova šljunčana plaža nalazi se u Vrsima te je uvučena duboko u stijene, a do nje vodi oko kilometar duga makadamska cesta. U potpunosti je osamljena, 20-ak kilometara je udaljena od Zadra, a posljednjih godina postala je sve popularnija. Na njoj se sada može pronaći i jedan beach bar u kojem možete potražiti osvježenje i to je sve od sadržaja koji se ovdje nude.


Osamljenost, kristalno čisto more i pogled na Velebit samo su neki od razloga zbog kojih ćete sigurno poželjeti jedno popodne provesti na ovoj divnoj plaži.


Uvala Brbinjšćica


Na jugozapadnoj obali Dugog otoka, paralelno s mjestom Brbinj, nalazi se predivna uvala Brbinjščica (Brbišćica) u kojoj se nalazi jednako divna plaža. Spomenuta plaža skrivena je među stijenama i brojnim spiljama te je jedna od najsigurnijih uvala otoka prema otvorenom moru.


Punkufer/INSTAGRAM


Zanimljiva je i zbog činjenice da je bogata sedimentnim stijenama u kojima je pronađeno mnoštvo fosila. Isto tako, uvala Brbinjšćica i njena okolica izuzetno su zanimljivi roniocima pa nekoliko dugootočkih škola ronjenja u svojoj ponudi ima zarone upravo na ovoj lokaciji. Do uvale možete stići brodom, a dostupna je i automobilom.