Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Prihvaćene izmjene DPU-a

Počinje realizacija projekta dvorane Tehničkog školskog centra

Autor: Marina Vlakić

28.02.2023. 10:58
Počinje realizacija projekta dvorane Tehničkog školskog centra


Nakon što je većina vijećnika SDP-a, Akcije mladih i Nezavisne liste Enija Meštrovića čak triput odbila prihvatiti Odluku o izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Tehničkog školskog centra, na zadnjoj sjednici ta je odluka konačno prihvaćena. Naime, upravo su Strukovna škola Vice Vlatkovića i Tehnička bile inicijatori izrade novog prostornog dokumenta te Grad konačno započinje s realizacijom projekta koji je oporba, nakon godinu dana bojkota, konačno prihvatila.


U gradskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo ističu kako se u pripremi realizacije projektiranja školske sportske dvorane ukazala potreba za odvajanje građevinskih parcela sportskog dijela zone i mogućnosti fazne realizacije sportskog centra. Za to je bila neophodna promjena parcelacije i usklađivanje namjene u svrhu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa čime se omogućava konačna izgradnja školske dvorane.


Na pitanje predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera Bruna Milina je li u zadnjem prijedlogu ove odluke došlo do nekakve izmjene, pročelnik Darko Kasap kao predlagatelj odgovorio je negativno i podsjetio kako isti i nepromijenjen prijedlog već četvrti put dolazi na odlučivanje Gradskom vijeću.


Imovinsko-pravni odnosi
– Ova odluka o izmjeni i dopuni DPU-a Tehničkog školskog centra nije mogla imati neku drugu formu ili sadržaj jer je to onaj nužni korak koji omogućuje pokretanje postupka izrade prostorno planskog dokumenta kojim će se omogućiti izgradnja dvorane za potrebe učenika ove dvije škole. Po izradi nacrta prijedloga tog plana održat će se javna rasprava s javnim uvidom. Svi zainteresirani imat će prigodu za davanje prijedloga i primjedbi, a konačni prijedlog opet će doći pred vijećnike koji će o njemu donijeti definitivnu odluku. Dakle, godinu i po dana prolongiran je početak postupka u kojemu će vijećnici moći izravno sudjelovati i o njemu donijeti konačni sud, pojašnjava Kasap.


Naime, obrazloženje vijećnika koji su odbijali prihvatiti prijedlog o početku izrade izmjena DPU-a Tehničkog školskog centra odnosilo se na sumnje kako se školskom dvoranom »skrivaju neki drugi interesi«, poput gradnje četverotračne ceste ili neke stambene jedinice u prostoru obuhvata Plana.


– Sve smo to raspravili u prethodnim neuspješnim pokušajima donošenja ove odluke. Prije svega, prometnicu s četiri trake kroz Vruljicu nije moguće uvrstiti u ove izmjene i dopune ovog plana jer ona nije niti predviđena planom višeg reda, odnosno Prostornim planom Grada Zadra. To je bilo odmah jasno. Jasno je u tekstualnom dijelu prijedloga te odluke naveden i cilj izmjena, a to je promjena parcelacije i usklađivanje namjene u svrhu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za realizaciju dvorane. Uostalom, to isto vijećnicima je objasnio i ravnatelj Strukovne škole Tihomir Tomčić nastojeći, kako je sam naglasio, približiti negativne učinke koje će po školu imati eventualno novo odbijanje, ističe pročelnik.


Angažirati struku


Na primjedbu dijela oporbenih vijećnika da oni ne mogu biti upućeni u svaki dokument koji dolazi pred njih, Kasap im je predložio da u ovom i svim budućim postupcima sudjeluje i struka koju mogu angažirati za praćenje procesa izrade prostorno planske dokumentacije.


– Meni je razumljivo da je područje izrade prostornih planova kompleksno i traži stručna znanja. U svim prethodnim neuspješnim pokušajima donošenja odluke trudio sam se odgovoriti konkretno i precizno na svaku njihovu primjedbu, sumnju ili pitanje, no nepovjerenje je bilo jače od svih razumnih objašnjenja. Ovakvih točaka na dnevnom redu Gradskog vijeća je bilo, sjetite se samo sličnog plana za gradnju vrtića u Kožinu, a bit će ih još. Možda bi angažmanom struke kao njihovih savjetodavaca olakšali, a sigurno i ubrzali postupke poput ovih koji su nužni za razvoj javnih funkcija na području grada Zadra. Ovako se vrtimo u krug, a vrijeme koje prolazi košta, zaključuje pročelnik Kasap.Kasap: Teško je racionalno objasniti zašto je oporba toliko odugovlačila


Oporbeni vijećnici prozvali su HDZ zbog blokiranja postupka izgradnje školske dvorane TŠC-a. Naime, na Županijskoj skupštini nije prihvaćen prijedlog SDP-ovih vijećnika za osiguravanjem sredstava iz županijskog proračuna potrebnih za izradu projektne dokumentacije buduće dvorane.


– Teško je racionalno objasniti nakon svega zašto je oporba toliko odugovlačila s donošenjem odluke na Gradskom vijeću. Nemoguće je očekivati i da se ti vijećnici pospu pepelom i kažu kako su pogriješili s odugovlačenjem donošenja ove odluke. U takvoj politici krivac je uvijek onaj drugi. Ipak, poznajući rad ravnatelja Tomčića, baš kao i dosadašnje napore Županije koja sustavno prati i podupire infrastrukturni i cjeloviti razvoj Strukovne škole kao regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva, nema sumnje kako će se projektna dokumentacija izraditi na vrijeme, baš kao i dvorana za koju će se sredstva tražiti putem EU fondova. Ne zaboravite kako je ova škola, a čiji je osnivač Zadarska županija, i do sada bila iznimno uspješna u povlačenju EU novca. Dakle, ovom odlukom Gradskog vijeća omogućuje se izrada plana koji će definirati pravne preduvjete potrebne za prijavu prema europskim fondovima. To je prvi i najvažniji korak koji je na Vijeću bio dug godinu i po dana. Unatoč takvim pokušajima prebacivanja odgovornosti, sve je kristalno jasno, ističe Kasap.