ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

»DVA GLASA, JEDNA PRIČA«

Plemićka obitelji Borelli zaslužna za prosperitet vranskog područja

Autor: Toni Perinić

25.10.2022. 21:01
Plemićka obitelji Borelli zaslužna za prosperitet vranskog područja

Foto: Udruga Hrvatsko-talijanski mozaikZnanstveni skup pod nazivom »Dva glasa, jedna priča« (Due voci, una storia), upriličen je ovih dana u Rimu u konferencijskoj dvorani prestižnog muzejskog kompleksa San Salvatore in Lauro u samom povijesnom središtu vječnoga grada.


Skup na temu Vranskoga jezera i uloge plemićke obitelji Borelli u prosperitetu njegovog područja ali i šire, bio je još jedan u nizu vrijednih i zanimljivih projekata Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, koja je tijekom svog preko desetljetnog djelovanja uspjela talijanskoj i ostaloj publici predstaviti i približiti brojne i raznovrsne aspekte hrvatske baštine, tradicije i kulture, kako povijesne, tako i one suvremene.


Brojnoj publici, članovima stranog diplomatskog zbora, predstavnicima Međunarodnih organizacija sa sjedištem u Rimu, Hrvatima koji žive u Italiji, prijateljima Hrvatske i predstavnicima medija, uvodno se obratio veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji Jasen Mesić, koji je goste pozdravio u ime Veleposlanstva.
Moderatorica skupa Luci Žuvela najavila je zatim predavanje Danijela Katičina, ravnatelja Parka prirode Vransko jezero.


Ravnatelj Katičin je u svom obraćanju iznio niz zanimljivih povijesnih podataka o području najvećeg jezera u Hrvatskoj. Publici je slikovitim pripovijedanjem dočaran značaj vranskog područja kroz davna carstva kojih je bio ugledan protagonist, u vremenima osmanskih osvajanja čemu i danas svjedoči Maškovića han, preko dekadencije do presudnog projekta kanala.– Francesco Borelli je u 18. stoljeću zaslužan za prokopavanje kanala Prosika čime je postignuto da od močvarnog i malaričnog područja, Vransko jezero postane izvorom blagostanja i ruralnog napretka za cijelu Sjevernu Dalmaciju, istaknuo je Katičin te ukazao na veliku važnost i ulogu jezera i Parka prirode kao staništa brojnih, posebno ptičjih vrsta, pa je stoga izuzetno bitno očuvanje njegove bogate bioraznolikosti i planiranje restauracije dijela nekadašnjih vlažnih staništa.


Vesna Borelli je svojim izlaganjem o povijesti plemićke obitelji Borelli i pojedinačnim partikularnim doprinosima njezinih članova ekonomskom i društvenom razvoju područja, nakon stjecanja posjeda nad vranskim feudom u vrijeme Mletačke Republike, publici približila, ne samo ulogu svojih predaka, već i same dinamike toga vremena.


Pojedinosti i anegdote o uspjesima, ali i problemima, financijskim i životnim, učinile su izlaganje grofice Borelli bliskim i zanimljivim publici. Nakon predavanja, relatorima i gostima je zahvalila predsjednica Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim Ivana Milina. Uzvanicima je potom ponuđena degustacija izvornih proizvoda doniranih od više OPG-ova s vranskog, ali i okolnih područja. Iznimno cijenjenim enogastronomskim predstavljanjem Vrane i Sjeverne Dalmacije okončao se ovaj vrijedan događaj, za čiji uspjeh su osim svih već spomenutih zaslužni i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Narodni muzej grada Zadra, Fondacija Pio Sodalizio dei Piceni i moliška Udruga Jedna Musika.