Nedjelja, 14. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

PROMJENA NA ČELU NMZ-A

Peroš: Ne idem u mirovinu, tražit ću neki mirniji posao

Autor: Toni Perinić

21.04.2023. 12:03
Peroš: Ne idem u mirovinu, tražit ću neki mirniji posao

Foto: Arhiva ZLDugogodišnja ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, Renata Peroš prvog dana listopada odlazi s čelne pozicije u toj ustanovi. Naime, Peroš se, nakon trinaest godina vođenja muzeja, nije javila na natječaj za novi mandat, koji je zaključen jučer. Iako je bilo govora kako će se umiroviti, ona odbacuje tu mogućnost.


– Ne idem još u mirovinu. Nakon trinaest godina došlo je do zasićenja i dugo sam razmišljala o ovom koraku. Na jesen ću tražiti neki mirniji posao, jer mi ipak nije puno ostalo do umirovljenja, kazala je Peroš, navodeći kako na ravnateljskoj poziciji nije imala radno vrijeme, već je bila dostupna po cijele dane.


– Radni dan mi je svakog jutra započinjao u osam sati i bila sam djelatnicima, ali i javnosti dostupna cijeli dan. Nije lako pratiti taj tempo, čovjek se umori. Ipak, kad sam obznanila da odlazim s ravnateljske pozicije, svi su ostali šokirani – od djelatnika, do dugogodišnjih suradnika. Vrijeme je za nove poslovne izazove, zaključila je ravnateljica NMZ-a.
U ovoj godini, u organizaciji Narodnog muzeja pod vodstvom Renate Peroš ističu se dvije izložbe, ona Muzeja antičke umjetnosti iz Torina – Palazzo Madama te izložba Jedan svijet u Providurovoj palači, postav zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.


Podsjetimo, Renata Peroš, koja je završila arheologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru te prošle godine doktorirala na Sveučilištu Sjever, trebala je prvo prije petnaestak godina postati ravnateljica Kazališta lutaka Zadar, ali nakon izlaska informacije u javnost odustaje od kandidature. Nedugo zatim, 2010. godine javlja se na natječaj za ravnateljicu Narodnog muzeja, a upravno vijeće, na čelu s današnjim županijskim pročelnikom za školstvo Ivanom Šimunićem je izabire.


Peroš i danas na svojim leđima nosi breme “presudne ruke” kojom je 2001. godine izabrana na listi Stanislava Antića, podržala izbor HDZ-ovog Božidara Kalmete za gradonačelnika Zadra. Nakon toga, javnost joj je spočitavala i zapošljavanje pjevača Davida Ricova na mjesto koordinatora kulturno-povijesnog spomenika Malog arsenala. Ipak, godinama je “držala glavu iznad vode” i u danim mogućnostima uspješno vodila tu, dva stoljeća staru ustanovu.