Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

županijski dani

Paški glazbari će na Forumu održati promenadni koncert

Autor: Portal ZL

21.04.2023. 12:50
Paški glazbari će na Forumu održati promenadni koncert

Foto: Zadarska županijaU sklopu programa obilježavanja Županijskih dana 2023. sutra, u subotu  22. travnja u Zadru će   promenadni koncert održat će  Gradska glazba Pag. Paški glazbari proći će Kalelargom  te u 11 sati na Forumu održati promenadni koncert.


Gradska glazba je utemeljena u Pagu, u svibnju 1923. godine pod imenom – Građanska glazba. Ove godine slave 100 godina postojanja.


Prvih 26 glazbala kupljeno je u Milanu, u tvornici „Romeo Orsi“, a novce su prikupili paški zanatlije, trgovci i drugi građani svojim donacijama. Zabilježeno je da je Šime Pastorčić donirao 10.000 dinara čime se moglo kupiti 10 do 12 instrumenta.
Prigodom utemeljenja Gradske glazbe, u Pagu je boravio Guglielmo Polzinetti, zet tadašnjeg poznatog paškog gradonačelnika i vizionara Frane Budaka. Polzinetti je bio profesor glazbe i skladatelj pa se prihvatio posla učitelja i dirigenta paških glazbara.


Svoj prvi dokumentirani nastup Građanska glazba Pag bilježi na Božić 1924.g


Poslije Polzinettija, 1926. godine, iz Zadra dolazi Šime Dešpalj, rodonačelnik poznate glazbene obitelji. Pokazao se vrijednim i sposobnim glazbenim učiteljem i pedagogom. Počeo je s obradom koncertnih komada i već 1927. godine Glazba je pod njegovim ravnanjem održala nekoliko vrijednih koncerata.


Te je godine za Glazbu skladao koračnicu nazvavši je „1927“, a godinu dana kasnije komponirao je „Paško kolo(1928.)“, koje se od tada pa do danas izvodi u karnevalu.


U ljetopisu paških glazbara ostali su zabilježeni mnogi zanimljivi događaji s nastupa Glazbe u drugim mjestima. Jednom zgodom tridesetih godina prošlog stoljeća, za vrijeme nastupa u Rabu, Glazba je izvela i jedno djelo češkog skladatelja Emila Stolza, koji se baš tom zgodom zatekao tamo i oduševljeno prišao paškim glazbenicima i čestitao im na uspješnoj izvedbi.


Nakon maestra Dešpalja glazbu su vodili brojni kapelnici: Jakov Meštrović, Andrej Pervanja, Ante Meštrović, Jerko Sabalić, Ivan Kustić Đani, Benko Festini, Ante Janovski, Ivan Kušec, Josip Doborgasi, Ivan Zurić, Ante Vojković, Jure Maržić , maestro Ivo Pogorelić i Branko Barbir.


Danas Gradska glazba Pag broji tridesetak aktivnih članova, a uz to se u projektu Male škole muziciranju izučava desetak mladih glazbenika.


Dostavljamo vam i fotografije u prilogu koje možete koristiti u najavi. Na staroj fotografiji je dirigent Šime Dešpalj, otac nedavno preminulih Pavla i Valtera Dešpalja. Pozivamo vas da sutra svojim dolaskom podržite Gradsku glazbu Pag.