Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Šesta po redu

Ovogodišnja Gradionica bavi se uređenjem "dnevnog boravka" Centra za mlade

Autor: Portal ZL

12.03.2023. 15:25
Ovogodišnja Gradionica bavi se uređenjem

Foto: Luka JeličićOve godine, u suradnji sa Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom i Centrom za mlade, Društvo arhitekata Zadra (ZDA) organizira 6. Gradionicu s temom uređenje javnog ”dnevnog boravka” Centra za mlade, pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Hrvatske komore arhitekata.


Centar za mlade je središte društvenog zbivanja i povezivanja, smješten na prostoru bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića. Do nedavno je ovaj prostor, od gotovo 4 500 m2, bio zapušten i prazan, zbog čega se pristupilo projektu rekonstrukcije koji je još uvijek u tijeku. Lijevo od glavnog ulaza u ovaj prostor smještena je Gradska knjižnica, dok je ostatak površine rezerviran za Centar za mlade.


– Novouređeni prostori bit će prilagođeni mladima, nezavisnim udruženjima građana, te se uređenjem dobivaju multiunkcionalni prostori kao što su igraonice, vježbaonice, razne dvorane, caffe barovi, te uredski i administrativni prostori. U sklopu uređenja interijera Centra za mlade predviđeno je i uređenje okoliša, tj formiranje adekvatnog vanjskog prostora za odmor, druženje i zabavu. Između Centra za mlade i nekadašnje zgrade menze, koja je trenutno u funkciji skate-parka, otvara se izdvojeni vanjski prostor, prostor inrterakcije, druženja i povezivanja. Perivoj Centra za mlade, tzv. Džungla, koji je predmet i lokacija ovogodišnje Gradionice, zamišljen je kao slobodna forma kružnih oblika koji nude različite mogućnosti uporabe prostora. Projektom je planirano uređenje spomenutog obuhvata u smislu formiranja ”javnog dnevnog boravka” s ciljem ostvarivanja veze korisnik – priroda, priroda – druženje, navedeno je u priopćenju ZDA.
I ove godine učesnici radionice su učenici srednje Tehničke škole Zadar koje će mentorirati profesorice Lucija Melada i Jadranka Vdović , te mlade arhitektice Leona Kordiš i Nadina Mujić. Timovi će se sastojati od minimalno 4 učenika.


Otvaranje (G)radionice i uvodno predavanje, 13. ožujka, održati će profesori sa Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Rene Lisac i Kristina Careva, u prostorijama multimedijalne dvorane Gradske knjižnice u Zadru, gdje će predstaviti svoj projekt ”Akupunktura grada” – projekt kojim se kroz niz malih i preciznih intervencija u gradskim četvrtima poboljšava kvaliteta urbanog života, povećava socijalna kohezija lokalne zajednice i jača identitet četvrti.


Zadatak s kojim se ove godine učesnici suočavaju se sastoji iz formiranja elemenata urbanog namještaja, odnosno urbane garniture koristeći dostupne građevinske materijale, od kojih je primarni beton. Uporabom materijala poput pvc i drvenih elemenata, jutenih vreća, najlona, kartona, i drugih materijala potiče se kreativno razmišljanje sudionika. U sklopu radionice učenici će izrađivati skice i nacrte za elemente sjedenja, kao i makete od gipsa na osnovu kojih će se u finalnoj fazi oblikovati urbani mobilijar.


Izložba radova Gradionice održati će se in situ, u subotu 01. travnja, u Ulici Stjepana Radića na prostorima Centra za mlade.