Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

OTEŽANO TROŠENJE NOVCA

Oporbeni vijećnici neće podržati izmjenjeni proračun za 2024.

Autor: Goran Šimunov

22.12.2023. 14:40
Oporbeni vijećnici neće podržati izmjenjeni proračun za 2024.

Foto: Luka JeličićGradonačelnik Zadra Branko Dukić donio je u četvrtak odluku o obustavi izvršenja proračuna za 2024. godinu zbog nezakonitosti četiriju amandmana na proračun koji je usvojen za zadnjoj sjednici Gradskog vijeća. Iako je gradonačelnik donio Zaključak kojim se ispravljaju nezakonitosti u usvojenom proračunu, iz razgovora s čelnicima oporbenih klubova vijećnika može se zaključiti kako nema većih izgleda da se na sjednici Gradskog vijeća, na kojoj se treba raspravljati i usvojiti spomenuti Zaključak, a koja bi se trebala održati u petak, 29. prosinca, Zaključak i usvoji. To znači kako će Grad u još jednu godinu ući s otežanim trošenjem novca iz proračuna, a kojeg ima i više nego dovoljno.


Glasuje suprotno od HDZ-a


Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić najavio nam je kako planira sazvati sjednicu Vijeća za 29. prosinca s početkom u 9 sati. Ako bude kvoruma će se raspravljati o Zaključku o ispravljanju već usvojenog proračuna u kojem se sporni izvori novca mijenjaju te postaju zakoniti.


– Ako Enio Meštrović kao predlagatelj amandmana nema ništa protiv Zaključka onda će se izglasati proračun koji će se izvršavati od 1. siječnja, a u suprotom od tog dana na snagu stupa obustava proračuna, a gradonačelnik Dukić će tražiti da Ministarstvo financija izvrši nadzor zakonitosti proračuna odnosno ova četiri sporna amandmana.Tražit će se i očitovanje Visokog upravnog suda. S obzirom da je 2024. izborna godina, ako se problem s proračunom ne riješi sljedećeg petka ili početkom 2024. godine, mala je šansa da će se riješiti poslije, procjenjuje Vučetić kojeg smo pitali i da nam otkrije hoće li podržati Zaključak gradonačelnika.
– Moj stav pri usvajanju proračuna bio je da ću glasovati suprotno od onoga kako glasuje HDZ. To sam napravio i pri usvajanjima proračuna za 2022. i 2023., kada sam oba puta bio na suprotnoj strani od vijećnika HDZ-a. No ako se i nakon ove najavljene sjednice Vijeća naknadno bude radila nekakva legalizacija gradskog proračuna, a kojoj se proračunom nešto dobiva, onda možemo raspravljati o tome. Ako ovaj proračun ne stupi na snagu 1. siječnja onda ću glasovati za njega pod uvjetom da se osnuju dvije ustanove, Centar za mlade i Centar za mentalno zdravlje djece i mladih, najavljuje predsjednik Vijeća.


Iako su nezavisni vijećnici Kluba Enija Meštrovića uz vijećnike HDZ-a podržali proračun za 2024., u Zaključku gradonačelnika smanjuje se iznos novca koji je predviđen za provedbu njihovih amandmana, čime i izmijenjeni proračun gubi njihovu podršku. Vijećnik Enio Meštrović kazao nam je kako ne podržavaju ovaj Zaključak gradonačelnika bez obzira što je pronađen određen iznos novca za njihova dva amandmana, što ukupno iznosi milijun eura.


Zaštita od betonizacije


– Budući da je ukupna vrijednost naša dva amandmana sedam milijuna eura, to znači da su naši zahtjevi umanjeni za sedam puta. A taj iznos novca nam je jedino osiguranje da dođemo do utjecaja na Izmjene i dopune Prostornog plana koje će se uskoro naći pred Gradskim vijećem na usvajanje, pri čemu želimo zaštititi ovaj grad od daljnje betonizacije. Htjeli bi da iznos za naše amandmane ostane netaknut kakav smo izglasali, a on se može naknadno smanjiti rebalansom proračuna tek kad prođu novi uvjeti gradnje. A prije toga ne pristajemo na smanjenje iznosa za naše amandmane. Možemo uvijek razgovarati o proračunu, ali su naši uvjeti takvi kakve smo postavili. Ako si sami skinemo ove garancije u proračunu, onda nema nikakve garancije da će u Prostornom planu doći do poboljšanja situacije u odnosu na ovo kako je sada, a to je da svatko može raditi što ga je volja. Ovako barem imamo osigurač u ruci da napravimo nešto za ovaj grad, poručuje Meštrović.


Gradonačelnik Dukić i vijećnici HDZ-a podršku u usvajanju Zaključka neće, dakako, dobiti ni od vijećnika SDP-a, čiji predsjednik Kluba vijećnika Daniel Radeta kaže kako je činjenica da su vijećnici izglasali nezakonit proračun, a koji sada gradonačelnik obustavlja, te kako je to smiješno.


– Zanimljivo je koliko je HDZ kalkulirao pri glasovanju za proračun i u kakvu su se situaciju doveli. Vijećnici HDZ-a su glasovali za nezakoniti proračun, budući da se njihova stranka boji novih izbora za Gradsko vijeće. HDZ-u novi izbori u ovom trenutku ne bi odgovarali i glasovali su za nezakonit proračun samo da ne bi izašli na nove izbore. Zato su kalkulirali pri glasanju, budući da je njihov klub zadnji glasao. Dokazali su da uopće nije bitno je li proračun zakonit ili nezakonit nego je bitna pozicija HDZ-a, a to znači kako će sačuvati gradsku vlast i odnose u Vijeću takvi kakvi jesu sljedećih godinu dana, ističe Radeta dodajući da ako ono što stoji u Zaključku gradonačelnika u HDZ-u vide kao rješenje onda znaju s kime proračun mogu izglasati.


– Na onima koji su izglasali proračun je da ga i ozakone. SDP i Klub naših vijećnika je bio protiv proračuna i nije naša briga što će i kako će sada Grad s ovim proračunom. Nemamo razloga biti i za ovaj Zaključak. Mi smo jasno rekli svoje uvjete za podršku proračunu, a koji se nisu ispunili i sukladno tome je bilo naše glasovanje, zaključuje Radeta.


Neće doći na sjednicu Vijeća


Jednako kao ni od SDP-a gradonačelnik Dukić podršku svojem Zaključku ne može očekivati ni od Kluba vijećnika Akcije mladih (AM) čiji predsjednik Ante Rubeša kaže kako je apsurdno uopće očekivati da se njihovi vijećnici pojave na sjednici Vijeća i ispravljaju pogreške pri donošenju proračuna.


– Apsurdno je i naše amandmane proglašavati nepravilnima, budući da je Grad imao jednu poziciju u proračunu za novac za stipendije za vrijeme pandemije, a sada je na drugoj poziciji. Grad to mijenja kako njemu odgovara, a mi ne vjerujemo da je išta sporno u vezi naših amandmana. I sami iznosi naših amandmana su smiješni u odnosu na primjerice Meštrovićeve amandmane. Za nas je priča oko proračuna završila nakon drugog glasovanja na sjednici te je proračun za nas pao. Srušili su ga HDZ i SDP na način da su se dogovorili srušiti naše amandmane. Od naših 21 amandmana mahom socijalne teme prihvaćena su samo tri od strane SDP-a, a gradonačelnik ih je prihvatio četiri. Zašto je gradonačelnik odbio naše amandmane ako su mu sporni, pita se Rubeša koji najavljuje kako se na toj sjednici Vijeća na temu Zaključka gradonačelnika neće ni pojaviti.


– Nikad se nije dogodila situacija kao na prošlom Vijeću da se triput glasuje o proračunu, a to se dogodilo jer su HDZ i SDP htjeli prikazati kako su na suprotnoj strani, a glasovali su zajedno kontra svih amandmana AM-a. HDZ i SDP su krivi za politički inženjering. Iz SDP-a sami kažu kako su zadnjih godinu dana upravljali procesima u Gradu, naglašava vijećnik Akcije mladih koji se osvrnuo i na izmjene Prostornog plana upozoravajući kako Zakon određuje da na njih se može djelovati samo do 5. siječnja.


– Izmjene Prostornog plana imaju javnu raspravu i vrijeme do kada se može poslati prigovor, a mi ćemo prigovor do tada i poslati. Nakon toga komisija odlučuje o tim prigovorima. Prostorni plan se ne može mijenjati amandmanima vijećnika, već se na sjednici Vijeća samo može prihvatiti ili odbiti, kaže Rubeša.