Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

VRTIĆ CVIT

Općina Sv. Filip i Jakov sufinancira rad vrtića s 3,5 milijuna kuna

Autor:

01.11.2022. 09:15
Općina Sv. Filip i Jakov sufinancira rad vrtića s 3,5 milijuna kuna

Foto: OPĆINA SV. FILIP I JAKOVOve pedagoške godine u vrtiće na području filipjanske općine upisana su čak 203 djeteta u 10 odgojnih skupina: 5 odgojnih skupina u Sv. Filipu i Jakovu, 4 skupine u Turnju i jedna skupina u Gornjim Raštanima.


– Zbog interesa roditelja otvorena je nova jaslička skupina u Turnju na mjestu starog objekta. Općina Sv. Filip i Jakov osigurala je sredstva u iznosu od 70.000,00 kn za rekonstrukciju i adaptaciju prostora te je nabavljena oprema i didaktika za rad s djecom najmlađeg uzrasta. Općina Sv. Filip i Jakov je osigurala sredstva za uređenje i zapošljavanje novih djelatnika, te ove godine dječji vrtić Cvit nema liste čekanja, rekla je Mirjana Zalović, ravnateljica DV-a Cvit iz Sv. Filipa i Jakova.


Zaposlili pedagoginju


Što se tiče zapošljavanja novih djelatnika, Dječji vrtić Cvit Sv. Filip i Jakov jedan je u od tri vrtića u Zadarskoj županiji koji je dobio sredstva u okviru mjere HZZ-a Stjecanje prvog radnog iskustva – pripravništva.
– Na temelju programa Mjera aktivne politike zapošljavanja u iznosu od 100.694,00 kn, putem javnog natječaja zaposlili smo pripravnicu pedagoginju na rok od godinu dana koliko traje pripravnički staž, kaže Zalović.


U vrtiću je trenutno zaposleno 35 radnika, a od toga su 23 odgojiteljice: 5 odgojiteljica koje rade u jasličnim odgojnim skupinama, 16 u dobno mješovitim skupinama i 2 odgojiteljice u integriranom programu ranog učenja engleskog jezika.


– U vrtiću je integrirano osmero djece s teškoćama u razvoju zbog čega je Općina Sv. Filip i Jakov osigurala sredstva za zapošljavanja trećeg odgojitelja za pomoć u određenim odgojnim skupinama, objašnjava Zalović i osvrće se i na druge općinske vrtiće izgrađene sinergijom uprave matičnog vrtića, Općine Sv. Filip i Jakov, Zadarske županije i europskih fondova te opremljene odgovarajućom opremom i stručnim kadrom. To su relativno novi vrtići u Turnju i Raštanima Gornjim koji zadovoljavaju sve uvjete u skladu s hrvatskim pedagoškim standardima.


Kvalitetni uvjeti


– Ovakvim novim projektima poboljšava se kvaliteta i dostupnost javne usluge te briga o djeci na području općine Sveti Filip i Jakov. Također, ulaganjem u prostorije naših vrtića iz godine u godinu ostvarujemo sve modernije uvjete kako bi se odgovorilo razvojnim potrebama u europskom i svjetskom kontekstu, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.


Novoizgrađenim i opremljenim vrtićem smještenim pored škole u Raštanima Gornjim i zaobalje općine Sv. Filip i Jakov dobilo je tako svoju prvu stepenicu u odgojnom procesu djece. Vrijednost radova koje je provodila Općina Sv. Filip i Jakov skupa s izvođačem iznosila je 535.890,00 kuna, a sveukupna vrijednost projekta s izgrađenim dječjim i uređenim vanjskim igralištem iznosila je oko dva milijuna kuna. Isto tako, vrijednost izgradnje dječjeg vrtića u Turnju iznosila je 9.142.633,06 kn a Europska unija sufinancirala je projekt s iznosom od 4.452.840,94 kn, dok je udio Općine Sv. Filip i Jakov bio 4.689.792,12 kn.


– U vrtićima imamo upisano preko dvjesto djece i cilj lokalne samouprave je bio da što više smanjimo listu čekanja, što smo otvorenjem ova dva vrtića i postigli«, kaže vijećnica Anamarija Matešić te dodaje kako se ekonomska cijena podigla na preko 2.800 kuna od čega roditelji i dalje plaćaju 700 kn za desetosatni program.


– Ukupno financiranje u ovoj godini će proći pet milijuna kuna, a Općina Sv. Filip i Jakov sufinancira rad vrtića s 3,5 milijuna kuna dok se sljedeće godine planira podići financiranje na četiri milijuna kuna, ističe Matešić.