Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

S 13.000 eura godišnje

Općina Kolan ovčarima sufinancira klanje janjadi

Autor:

26.01.2023. 21:32
Općina Kolan ovčarima sufinancira klanje janjadi

Foto: Arif SitnicaOpćina Kolan potpisala je ugovor o sufinanciranju klanja autohtone paške janjadi s Paškom siranom, a kojim je definirano sufinanciranje od 10 eura po grlu zaklanog janjeta.


– Općina Kolan je sa sufinanciranjem klanja janjadi započela 2017. godine, a glavna ideja bila je poticanje bavljenja ovčarstvom na području općine Kolan te financijska pomoć vlasnicima OPG-ova. Ujedno je ovo i pomoć lakšem plasmanu mlade paške janjetine na tržište, što je bio jedan od glavnih ciljeva tog sufinanciranja, istaknuo je Šime Gligora, načelnik Kolana.


Općina godišnje izdvaja 13 tisuća eura za sufinanciranje klanja janjadi. Ranije su to obavljale dvije klaonice, jedna u Novalji, a druga na Pagu i to u sklopu Paške sirane, no od ove godine kompletan posao preuzima Paška sirana. S drugom siranom, kako saznajemo, nije postignut dogovor koji bi zadovoljio obje strane.
Općina Kolan obvezala se sufinancirati klanje do maksimalno 100 janjadi po registriranom uzgajivaču ovaca.


– Paška sirana ima značajnu ulogu, posebice na polju pristupačnosti i same usluge, pa do krajnjeg, odnosno financijskog dijela. Vlasnici OPG-ova s područja Kolana pozitivno su reagirali na ovu vrstu sufinanciranja klanja janjadi, te iz godine u godinu interes raste, rekao je Gligora.


U posljednjih godinu dana Općina radi na uređenju infrastrukture, konkretno poljskih putova pa su lani asfaltirali jedan kilometar, a ove godine nastavljaju dalje kako bi se podigla kvaliteta prilaza i olakšalo OPG-ovcima.


– U planu nam je i ove godine urediti otprilike jedan kilometar poljskih puteva, dodaje načelnik.


A budući da stočari s otoka Paga sve češće imaju problema s čagljevima, Općina će ove godine postaviti tri bežične kamere, u suradnji s lovačkim društvom, kako bi s locirala mjesta odakle čagljevi dolaze te kako bi lovci organizirano mogli napraviti hajku i protjerati ih s tog područja.


– Kamere detektiraju područje gdje se nalaze čagljevi, pošalju poruku i odmah lovci mogu doći i suziti prostor gdje se oni nalaze. Kako imamo velik problem s čagljevima već ranije su se, u suradnji s lovcima, provodile hajke, a na ovaj način će biti lakše to kontrolirati, dodaje Gligora.