Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Slučaj silovanja

Okrivljenik za silovanje maloljetnice već godinu dana čeka presudu

Autor: Marina Vlakić

30.08.2023. 08:31
Okrivljenik za silovanje maloljetnice već godinu dana čeka presudu


Prošla je godina dana otkako je Županijski sud u Zadru izrekao nepravomoćnu presudu protiv šestorice mladića iz okolice Zadra optuženih za silovanje tada 15-godišnje djevojčice. Svi su proglašeni krivima tako da su četvorica dobila kazne od jedne do sedam godina, dok su dvojica maloljetnika dobila uvjetne kazne i socijalni tretman. Za teška kaznena djela protiv spolne slobode počinjena prema žrtvi posebno osjetljive dobi, počinjena u vremenu od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine, prvookrivljeni je dobio kaznu od 7 godina zatvora, drugookrivljeni 2 i pol godine, trećeokrivljeni 3 godine uvjetno, a četvrtookrivljeni jednu godinu. Dvojica maloljetnika dobila su uvjetne kazne: petooptuženi maloljetnički zatvor uz tri godine pridržaja, a šestookrivljeni 100 sati dobrotvornog rada i obvezan psihosocijalni tretman. Treba napomenuti kako je postupak pokrenut protiv još jednog optuženog, no on je pretprošle godine poginuo u prometnoj nesreći.


Pobjegao u Austriju


Prvooptuženi 22-godišnjak, koji je dobio kaznu zatvora veću od pet godina, u pritvoru stoga već godinu dana čeka pravomoćnost presude, a na sudu saznajemo jedan šokantan podatak – presudu može čekati i do sedam godina! Potvrdila nam je to glasnogovornica Županijskog suda, ujedno sutkinja koja je vodila ovaj slučaj, Sandra Radanović, pojašnjavajući kako je prvooptuženiku, s obzirom na to da je dobio jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora, istražni zatvor obvezan.


– U istražnom zatvoru može biti do upućivanja na izdržavanje kazne, odnosno najdulje do isteka trajanja izrečene kazne, dakle sedam godina. Istražni zatvor određen mu je na temelju članka 123. stavka 2. Zakona o kaznenom postupku, a kako presuda nije postala pravomoćna, ostaje u istražnom zatvoru do upućivanja na izdržavanje kazne, kaže sutkinja, od koje saznajemo kako je predmet na Visokom kaznenom sudu po žalbi svih stranki u predmetu, osim od strane maloljetnika.
No, prvooptuženi u pritvoru nije završio odmah nakon izricanja presude s obzirom na to da se toga dana nije niti pojavio na sudu, kao ni ostala petorica optuženih. Naprotiv, hrvatskom je pravosuđu neko vrijeme bio nedostupan, a sutkinja Radanović tada nam je kazala kako je sud dao nalog policiji da ga dovede u prostorije zatvora u Zadru te je izdana i tjeralica. Osuđenik je kasnije naveo kako nije bio u bijegu, već da je bio kod rodbine. No, sudu je bio nedostupan gotovo mjesec dana, sve dok ga austrijska policija 19. kolovoza prošle godine nije otkrila na jednoj adresi u Grazu, a sudu je poručio kako se ranije nije mogao javiti jer su za to postojale objektivne okolnosti.


Osuđeniku sada ostaje čekati pravomoćnost presude koja u konačnici može biti potvrđena, a može, naravno, biti i izmijenjena. S obzirom na to da je riječ o istražnom zatvoru u kojemu pritvorenici nemaju mogućnost rada, bavljenja sportom ili hobijima kao u zatvorima u kojima odslužuju kaznu, u ovakvim se slučajevima često događa da sami pritvorenici zatraže odlazak u neku od hrvatskih kaznionica.


Ucjene i zlostavljanje


Podsjetimo, riječ je o slučaju koji je šokirao hrvatsku javnost nakon što je na čitanju presude Sudsko vijeće iznijelo niz detalja o ucjenama i teškom seksualnom zlostavljanju tada 15-godišnje djevojčice s kojom je optužena sedmorka, bez njezinog pristanka, imala spolne odnošaje, navodi sud.


Obrazloženo je kako je sve počelo u apartmanu u kojemu su maloljetnicu zatvorili u sobu i kada je prvookrivljeni snimio spolni odnošaj s njom, odnosno, kako je navedeno u presudi, snimio dječju pornografiju. Rekao joj je da želi da pati, da završi na psihijatriji i da će je ubiti ako išta ikome kaže.


Sud je još naveo kako su je snimkom spolnog odnosa bez njezinog pristanka ucjenjivali i u autobusu te ju je prvookrivljeni pozvao da mora sjediti do njega dirajući je po intimnim dijelovima tijela. Rekao joj je da će snimku objaviti ako se bude protivila njihovim zahtjevima. Nadalje, ucjenjivali su je da ih oralno zadovoljava, a s tom su je namjerom odveli i na plažu te u kafić gdje su je odveli u kut, dirajući je po intimnim dijelovima tijela, opet uz ucjenu snimke, nakon čega ih je morala oralno zadovoljavati, čime su nad njom počinili spolni odnošaj izjednačen sa spolnom radnjom, rečeno je u presudi. Djevojčica je plakala, no okrivljeni se nisu na to obazirali, iako su znali da je u posebno osjetljivom stanju zbog godina, ali i straha od objave snimke za koju su joj prijetili kako će je poslati njezinim roditeljima i prijateljima, naveo je sud u obrazloženju.