Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

spomen na deklaraciju

Ogranak Matice u Zadru obilježava Dane hrvatskog jezika

Autor: Portal ZL

14.03.2023. 15:20
Ogranak Matice u Zadru obilježava Dane hrvatskog jezika

Foto: Ogranak Matice Zadar

U spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, i ove godine Ogranak Matice u Zadru uključuje se u obilježavanje Dana hrvatskoga jezika. Deklaracija je nastajala i potpisivana u Matici hrvatskoj u Zagrebu, od 11. do 17. ožujka 1967.


Trideset godina kasnije, 28. veljače 1997., Zastupnički dom Državnoga sabora RH donio je Odluku o proglašenju spomen-tjedna Dani hrvatskoga jezika, u spomen na Deklaraciju iz 1967, a u svrhu promicanja, njegovanja te razvijanja kulture i čistoće hrvatskoga jezika u javnoj uporabi.


Zamisao o održavanju Dana hrvatskoga jezika dao je pokojni akademik Ivo Frangeš na Matoševim danima u Tovarniku 1989.


Ove godine Ogranak Matice hrvatske u Zadru prikazuje 150. knjigu iz Matičine edicije Stoljeća hrvatske knjiženosti Krune Krstića.


O knjizi će govoriti doc. dr. sc. Sanja Baričević i dr. sc. Josip Lisac, prof. emeritus. Govornici će se kratko osvrnuti i na sadašnje stanje u hrvatskom jeziku te važnije događaje iz jezika u protekloj godini.


Prikaz će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, Don Ive Prodana 1, u četvrtak, 16. ožujka 2022., s početkom u 18:00 sati.