Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

34. izdanje

Održana tradicionalna biciklijada od Zadra do Vira

Autor: Portal ZL

27.12.2023. 08:19
Održana tradicionalna biciklijada od Zadra do Vira

Foto: Kažimir ŠkrbićS adventskog trga na Stipanovo razišli su se već bili gotovi svi; biciklisti, rekreativci, šetači, glazbenici i organizatori, a Robert Ordanić iz općine Cernik kod Nove Gradiške, ili obrnuto, još je razgledavao novi Mountain Bike koji je upravo bio osvojio na virskoj Božićnoj biciklijadi. Zaljubljenim pogledom prelazio ga je ponovno po stoti put, kao da ne vjeruje vlastitim očima. Sjajne crne pedale na fensi mat sivom tijelu od krom-molibdenske legure i elegantni volan popularnog hibrida cestovnog bicikla i motocikla za motokros, bili su samo njegovi. Sretnijeg dobitnika nagradnog bicikla u ove 34 dosad održane biciklijade od Zadra do Vira, otok Vir još nije vidio.


– Ne znam što reći. Ovo je previše za mene, presretan sam. Prekrasno – mukom je 54-godišnji Ordanić tražio prave riječi. Prvi put u životu osvojio je neku nagradu, a za sve je zaslužna začudna podudarnost ili čudnovata neminovnost, koju u ovim modernim vremenima zovu i – sinkronicitet. Naime, Robert je na zagrijavanju kod Branimira u Zadru poželio biciklističku majicu koju organizator biciklijade Vir turizam redovito dijeli.


No ispalo je da je tradicionalna biciklijada već bila krenula, pa je Cerničanin vozio bez prigodne majice. Kada je nakon sat i pol-dva došao na otok i okrijepio se pašta-fažolom iz restorana Kotarina, majica više nije bilo. Robert je naletio na načelnika općine Vir Marina Radovića i zamolio ga za majicu, ali kako ih nije bilo, virski načelnik pokušao ga je utješiti da će možda dobiti Mountain Bike.

Pola sata kasnije nakon što je izvučeno devet nagrada poklon-paketa biciklističke opreme, red je došao na glavnu nagradu – raskošni i lijepo dizajnirani Mountain Bike. Kako prvog izvučenog dobitnika nije bilo u tom trenutku na otoku, prema pravilima se izvlači sljedeći, a kada ni drugog (ne)sretnog dobitnika nije bilo, načelnik je treći put rukom posegnuo u vrećicu s brojevima 174 prijavljena biciklista i rekreativca. Tada se dogodilo čudo.


– Robert Ordanić – kazao je načelnik Radović, a iz gomile se pojavilo lice sretnije i nasmijanije od djeteta koje je upravo prvi put okusilo najfiniju mliječnu čokoladu. Bila je ovo najljepša priča ikad ispričana i doživljena na virskim biciklijadama i prva prava božićna priča na Božićnoj biciklijadi.  


Nagrade su još dobili Borislav Levačić, Lina Bečak, Ante Miletić, Niko Pavić, Marija Lipovac, Ante Radić, Zdenko Mišković, Karla Perić i Barbara Peruza. Njima su pripali kompleti biciklističke opreme i prigodni pokloni spremljeni u lijepe bež platnene vrećice I love Vir. Sve drugo bilo je isto: neumorni biciklistički šampion Šime Bajlo startao je na Branimiru u podne s drugim biciklistima, kao i umirovljeni zadarski rukometaš Mišo Volarević koji je sa svojom veteranskom ekipom odvozio još jednu biciklijadu do Vira.Bila je tu i Ljubica Kleindienst iz slovenskog Kamnika koja je na 11. biciklijadi od Zadra do Vira bila osvojila Mountain Bike, a te 2014. godine na Božićnoj biciklijadi njezino ime izvučeno je kao dobitničko i kada su u pitanju paketi s biciklističkom opremom. Gospođa Ljubica već je toliko puta vozila virsku biciklijadu posljednjih 12 godina, tako da lakoćom prepoznaje gotovo sve sudionike.


– Došlo je vrijeme da stari bicikl zamijenimo za novi model – optimistično je kazala uoči biciklijade, no Robert je ovog Božića imao moćnu silu sinkroniciteta na svojoj strani. Tako je odrađeno ukupno 34. izdanje biciklijade koja se od 2011. vozi od Zadra do otoka Vira i virske rive, a okupila je 174 prijavljena biciklista i biciklistička rekreativca iz cijele Zadarske županije, drugih županija, gradova i mjesta u Hrvatskoj te ponekim međunarodnim sudionikom.


Nakon dolaska u cilj biciklisti su se po dobrom virskom običaju okrijepili marendom i osvježili vodom, a nakon glazbenog programa podijeljene su nagrade. Jedini božićni biciklistički događaj u Zadarskoj županiji organizirala je destinacijska menadžment kompanija Vir turizam uz tradicionalno sponzorstvo Općine Vir i podršku virske Turističke zajednice, Taxi Vira, Biciklističkog kluba Zadar, zadarske Prometne policije, Službe hitne medicinske pomoći te komunalnih poduzeća Čisti otok, Vir održavanje i Vir zaštita.