Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

TJEDAN MOBILNOSTI

Od svih crkava, osobe s invaliditetom mogu ući jedino u katedralu

Autor: Đurđa Baljak

22.09.2023. 18:14
Od svih crkava, osobe s invaliditetom mogu ući jedino u katedralu

Foto: Arif SitnicaU povodu Europskog tjedna mobilnosti pod motom »Kombiniraj i kreći se bez barijera!«, koji se održava od 16. do 22. rujna, Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije organizirala je na Narodnom trgu mapiranje arhitektonskih prepreka u kretanju osoba s invaliditetom.


Pozvali su tom prigodom sve sugrađane, predstavnike javnog informiranja i osobe s invaliditetom kako bi na karti grada označili lokacije prepreka na koje nailaze prilikom kretanja s ciljem što učinkovitijeg i bržeg uklanja tih prepreka.


Stop barijerama


Željko Županović, predsjednik Udruge, ukazao je na cilj Tjedna mobilnosti.
– Riječ je o europskoj inicijativi koja ima za cilj potaknuti gradove na uvođenje održivih prijevoznih sredstava te promicanje alternative vožnji automobilom, odnosno da se ljudi prilagode što više javnom prijevozu zbog smanjena zagađenja koje pridonosi klimatskim promjenama, kazao je Županović osvrnuvši se na probleme s kojima se susreću njihovi članovi.U ovogodišnjem Europskom tjednu mobilnosti sudjeluju sa sloganom »Stop arhitektonskim barijerama!«


– Naime, problem je u tome što je osobama s invaliditetom otežan pristup lokalima ili trgovima zbog, primjerice, samo jedne stepenice. Isto tako veliki problem predstavljaju i žljebovi za oborinske vode jer kada osoba u kolicima upadne u njih, ne može se samostalno izvući. Također, od svih crkava, osobe s invaliditetom mogu ući jedino u katedralu. Neke stvari se ne mogu promijeniti, ali neke ipak mogu. Želimo ukazati javnosti na taj problem jer, iako sitnice, za osobe s invaliditetom to predstavlja veliku prepreku, istaknuo je Županović.


Neusklađene novogradnje


Novogradnja, kako tvrdi, nerijetko nije usklađena s potrebama osoba s tjelesnim invaliditetom.


– Želimo ukazati na činjenicu kako postoje problemi u novogradnji. Primjerice, prije nekoliko godina Grad Zadar je nabavio autobuse s niskim podom. Međutim, nisu uzeli u obzir da stanice nisu prilagođene za takve autobuse, pa se s takvim problem osobe s potrebama nerijetko susreću, primjerice, u Ulici Franje Tuđmana gdje su stajališta rađena po starim pravilima i nisu primijenjene odrednice novog zakona, pa se onda novogradnja mora naknadno prilagođavati, istaknuo je Županović te dodao kako imaju potpisanu ruku prijateljska sa Srednjoškolskim ​đačkim domom, Gimnazijom Vladimira Nazora Zadar i OŠ Zadarski otoci koja predstavlja primjer škole u potpunosti prilagođene osobama s invaliditetom.


Rješenje ovoga problema, kako kaže, vidi u boljem promišljanju prilikom novogradnje, a kod starogradnje u obliku postavljanja prijenosnih rampa.