Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

PAŠKA MANIFESTACIJA

Od 1. kolovoza vraća se PagArtFestival, evo što vas sve čeka

Autor: Nikolina Lucić

12.07.2023. 18:28
Od 1. kolovoza vraća se PagArtFestival, evo što vas sve čeka

Foto: IVICA RAĐANajpoznatija paška kulturna manifestacija od 1. do 17. se kolovoza vraća u 25. izdanju. PagArtFestival sa šest događaja; koncertima u Pagu i Povljani dolazi u novoj festivalskoj destinaciji i jednom predstavom. Riječ je o festivalu koji brižno njeguje koncept ozbiljne glazbe u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku, uz poneko umjetničko događanje druge vrste. I ovoga ljeta festival će započeti tradicionalnim klavirskim recitalom pijanista Lovre Pogorelića, utemeljitelja i umjetničkog direktora festivala, u crkvi sv. Frane. Kao i obično, priredio je novi program s kompozicijom “Salto vitale” suvremenog hrvatskog skladatelja Srećka Bradića i Diabelli varijacijama L. van Beethovena.


Vjerni umjetnosti


Radi se o jednom od kapitalnih djela pijanističke literature koje je samo još jedno u nizu neobično bogatog programa ovog iznimnog umjetnika, koji je porijeklom iz Paga. Svoju životnost i neuništivi polet i opet potvrđuje uvodnim citatom, ovaj put vrlo razigranim, parafrazirajući Robote, Crvene koralje i Bijelo dugme: “Mramor, kamen i željezo, lako može biti slomljeno. Sve a sve baš prolazi, mi smo vjerni svojoj umjetnosti!”


Slijedi predstava u produkciji Kazališne družine “Lovro&Nina” – Ionescova drama “Delirij u dvoje”, u adaptaciji i režiji balerine i glumice Ane Pogorelić, uz originalnu glazbu Katarine Ranković iz Beograda. Na novoj pozornici u vrtovima Staroga Grad Paga glumit će Ana Pogorelić i Luka Šatara, koji su zajedno osmislili scenografiju, pokret i vizual predstave. Teatar apsurda s puno tragikomičnog i slatkogorkog, u vječnom preispitivanju temeljnih ljudskih i životnih vrijednosti, u izvedbi dvoje mladih i energičnih umjetnika, zasigurno će zaintrigirati profinjenu publiku PagArtFestivala.


Foto: IVICA RAĐA


Meditativna strana
Ovoga ljeta ponovno će nastupiti proslavljeni violinist Stefan Milenković, koji će u prekrasnoj zbornoj crkvi u Pagu izvesti vrhunska djela romantičarske violinističke literature kao što su Paganinijev Karneval u Veneciji i Sarasateova Carmen fantazija, a romantični ugođaj obećavaju i koncerti mladog gitarista Filipa Miškovića u ruševnom Starom Gradu Pagu, pod zvjezdanim nebom, kao i u Povljani-novoj festivalskoj destinaciji. Na programu su neke od najatraktivnijih gitarističkih skladbi, npr. Arapski capriccio i Maurski ples F. F. Tárrege te Suita Valenciana V. Asencia.


PagArtFestival ima i svoju meditativnu stranu koju će ovoga ljeta predstaviti sestre Martina Zadro (sopran) i Lana Bradić (klavirska pratnja), probranim programom sakralne glazbe u crkvi sv. Frane u Pagu.


Od kamena do zvijezda


PagArtFestival jedina je umjetnička manifestacija na području grada Paga koja privlači ne samo kvalitetom programa nego posebnom atmosferom, jednako privlačnom različitim generacijama i nacijama, prekrasnim neuobičajenim koncertnim prostorima poput magazina soli Solane Pag, brižno dekoriranim ruševinama Staroga Grada Paga ili magičnom otvorenom pozornicom Lunjskih maslinika. PagArtFestival otkriva nove prostore i pronosi sjaj umjetnosti, od kamena do zvijezda. Na ovom festivalu nastupali su brojni domaći i svjetski umjetnici kao Andrej Gavrilov, Kvartet Šostakovič ili Fine Arts Quartet, Zoran Dukić, Petrit Çeku, ali i jazz glazbenik Matija Dedić, a Tony Cetinski na ovom je festivalu nastupio s nekoliko opernih arija u pratnji Lovre Pogorelića, a sve počiva na entuzijazmu i trudu Umjetničke organizacije “Lovro&Nina”.