Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Komunikacija je otežana

Obitelj Zadranke pod ruševinama u Turskoj: Nema dovoljno timova za spašavanje

Autor:

07.02.2023. 11:40
Obitelj Zadranke pod ruševinama u Turskoj: Nema dovoljno timova za spašavanje

Foto: Reuters/FacebookObitelj mog supruga živi u Turskoj u gradu Kahramanmaraş u pokrajini Alepo, u blizini granice sa Sirijom, području koje je u ponedjeljak dva puta pogodio jak potres još uvijek je pod ruševinama stambene zgrade. Tražimo još uvijek petero članova naše obitelji, od čega dvoje djece.


Nažalost, šanse da će preživjeti iz minute u minutu su sve manje, a vremenski uvjeti, niske temperature, snijeg otežavaju potragu, apel je Zadranke Antonije Blažević koja sa suprugom živi u Švicarskoj te od jučer unatoč brojnim naporima bezuspješno pokušava doći u kontakt s članovima obitelji.


Nakon jučerašnjeg prvog potresa jačine 7,5 po Richteru koji je pogodio Tursku u ranim jutarnjim satima, Antonijin svekar uspio je izaći iz ruševina živ.
– Ne znam da li je ozlijeđen, je li u bolnici, ništa ne znamo. Kratko smo uspjeli s njim se čuti, ali linije su loše, nema interneta, struje, pa ne znamo detalje. On je, na sreću, uspio izaći na vrijeme, između dva potresa iz zgrade koja se srušila.


Zgrade se srušile kao kule od karata


U tom dijelu ima puno višekatnih zgrada, moj svekar živi u neboderu od 11 katova, a sve te zgrade vjerojatno nisu građene da mogu izdržati potrese tolike jačine jer su se sve srušile poput kule od karata, priča Antonija kroz plač, dodajući kako još uvijek traje potraga za preostalim članovima obitelji.


– U jednoj zgradi od pet katova živjela je suprugova tetka, nju još nisu našli. U drugoj također, druga tetka s djecom, sinom od 20 i djevojčicom od četiri godine, i oni su još uvijek pod ruševinama. Zgrade su srušene do temelja, nemamo nikakvih informacija da su pronađeni, a kako vrijeme odmiče, nažalost, sve je manje nade da će biti spašeni.


Suprugova sestrična koja također živi u Turskoj, jučer nas je nazvala i rekla kako nema dovoljno spasilačkih ekipa, kao ni potražnih psa, ali ni strojeva koji bi uklonili ruševine. A ispod hrpe betona je naša obitelj, u suzama priča Antonija, dodajući kako je u Turskoj trenutno kaos neviđenih razmjera, a pomoć izostaje.


Nedovoljna pomoć


Tijekom jučerašnjeg dana mediji su u više navrata izvještavali kako pomoć ne stiže jednako i dovoljno brzo u sva potresom pogođena područja. Najteže je stradalo deset turskih gradova, Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir i Kilis. Drugi potres isto područje pogodio je u 13 i 30 sati u ponedjeljak po lokalnom vremenu, jačine 7,8 po Richteru.


Loša vremenska prognoza, hladnoća i snijeg dodatno otežavaju potragu spasiocima, a kako vrijeme odmiče šanse za pronalazak preživjelih pod ruševinama sve su manje. Dodajmo i kako potragu za preživjelima spasiocima otežavaju i naknadni potresi koji se još uvijek osjete na ovom području, od kojih je jutrošnjih 5,5 po Richteru zabilježen kao najjači.