Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Jedan od najtežih dana

Obilježena 31. obljetnica obrane Zemunika

Autor: Toni Perinić

03.01.2023. 12:21
Obilježena 31. obljetnica obrane Zemunika

Foto: Toni PerinićU organizaciji Udruge Samostalne satnije Zemunik Donji obilježen je Dan obrane Zemunika, u spomen na 31. obljetnicu najtežeg dana koji je ovo ravnokotarsko mjesto preživjelo u Domovinskom ratu. Agresori, predvođeni JNA i paravojnim formacijama, tog 3. siječnja 1992. godine napali su sa svim raspoloživim snagama kako bi pokušali osvojiti Zemunik Donji prije službenog početka dogovorenog Sarajevskog primirja.


No, malobrojna, ali hrabra družina hrvatskih branitelja uspješno je zaustavila njihov prodor i vratila ih na početne položaje. Agresori više nikad nakon toga nisu pomaknuli obrambenu liniju hrvatskih snaga u Zemuniku. Današnjoj svečanosti su, uz domaćina predsjednika Udruge Samostalne satnije Zemunik Donji Nediljka Đerđa, načelnika Ivicu Šarića i predsjednika Vijeća Josipa Krnčevića, prisustvovali zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković sa suradnicima te predstavnici Ministarstva obrane predvođeni Mijom Cukrovom. Kako je u svom uvodnom obraćanju istaknuo Đerđ, ovo je veliki dan za Zemunik i sve njegove stanovnike.


Što se krvlju brani, ne pušta se lako


– Jedno veliko hvala svima koji su zbog ljubavi prema svojem ognjištu skupili snage i hrabrosti da ostanemo svoji na svome. Potvrdimo onu svima znanu – što se krvlju brani, ne pušta se lako, naglasio je Đerđ. S prigodnom mišlju, prisutnima se obratio i načelnik Zemunika Ivica Šarić.
– Skloni smo tome da puno stvari shvaćamo olako, da uzimamo nešto zdravo za gotovo. Svi znamo biblijsku priču o Davidu i Golijatu te rezultatu njihove borbe. David je bio naizgled slabiji, nenaoružan i neopremljen, a Golijat je odavao dojam pobjede. Tako je bilo i u ovom slučaju, naša vojska, vođena srcem uspjela je pobijediti zlo, neprijatelja, rekao je zemunički načelnik. Izaslanik ministra, Mijo Cukrov naglasio je kako treba poštivati žrtvu 24 branitelja i 4 civila koji su svoj život položili za slobodu i neovisnost voljene Domovine.


Po završetku komemorativnog programa, položeni su vijenci i zapaljene su svijeće podno spomenika braniteljima, a potom je služena i sveta misa zadušnica u crkvi Kraljice mira – kraljice Hrvata. Upriličen je i zahvalni ručak za sve sudionike programa obilježavanja.