Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

RAST ZAPOSLENOSTI

Neprekinuti niz gospodarskih uspjeha u zadarskoj regiji

Autor: Nikolina Lucić

21.12.2023. 13:11
Neprekinuti niz gospodarskih uspjeha u zadarskoj regiji

Foto: Arhiva ZLRekordne brojke zaposlenosti u Zadarskoj županiji nastavljene su i tijekom studenoga, čime se nastavlja neprekinuti niz gospodarskih uspjeha u regiji.


Odlični gospodarski pokazatelji u Zadarskoj županiji nastavljeni su tijekom jeseni 2023. godine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana studenoga u Zadarskoj županiji evidentirano je 62.211 zaposlenih što je povećanje za gotovo tri tisuće (4,3 posto) u odnosu na isti dan godinu ranije.


Najbolja turistička godina


Odlične brojke u studenome nadovezuju se na prethodne mjesece u kojima je također bilježeno povećanje te se time dodatno potvrdila dosad najbolja godina po pitanju broja zaposlenih, ali i po najmanjem broju nezaposlenih.
– Svakako da nas vesele pozitivni gospodarski pokazatelji u našoj županiji – porast izvoza, prosječnih plaća i ukupnog gospodarskog proizvoda, ali i ono što je posebno važno – značajno povećanje radnih mjesta. Turistička godina je prema svim pokazateljima najbolja do sada i ona će zasigurno dati značajan doprinos rastu ukupnog gospodarskog proizvoda. To su brojke koje upravo Zadarsku županiju čine među vodećima u Hrvatskoj i na to sam, kao župan, izrazito ponosan. Za to najveća zasluga ide upravo našim gospodarstvenicima, jer ste oni kvalitetnim poslovanjem otvorili mogućnost novih zapošljavanja i baš zbog toga Zadarskoj županiji predviđaju uspješnu budućnost, poručio je župan Božidar Longin podsjetivši kako Zadarska županija u okviru svojih proračunskih mogućnosti provodi niz aktivnosti kojima potiče rast poduzetništva.


Rast poduzetništva i zaposlenosti jedan je od najvažnijih indikatora zdravlja gospodarstva naše regije, koje dokazuje kako se ne oslanja samo na turističku industriju.


Značajan porast


– Zadarska županija, kao koordinator razvoja na svom području, ulaže velike napore u snaženje gospodarstva. Pokušavamo stvoriti što bolje uvjete kako bismo privukli kvalitetne ulagače, ali i brojnim aktivnostima i mjerama poticaja pomažemo malim i srednjim poduzetnicima da posluju što uspješnije. Poduzetnici iz naše županije napravili su u proteklom razdoblju značajan iskorak, pokazavši u velikoj mjeri inovativnost i tržišnu konkurentnost, istaknuo je župan dodavši da je kroz nedavno završeni javni poziv za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti IT poduzetništvu Zadarska županija osigurala 50 tisuća eura, dok je za potpore proizvođačima i udrugama u poljoprivredi i ruralnom razvoju tijekom 2023. godine odobren rekordan iznos od 306 tisuća eura bespovratnih sredstava.


Ako zaposlenost promatramo po gradovima i općinama, više od 70 posto radnog stanovništva je raspoređeno u tri najveća grada – Zadru, Biogradu i Benkovcu. Od ukupnog broja zaposlenih u listopadu, njih 38.468 (61,83 posto) radi u sjedištu županije, gradu Zadru. Slijede gradovi Biograd (3.342), Benkovac (3.067), Pag (1.313) i Nin (1.147) te općine Poličnik (1.136), Pakoštane (1.101), Sukošan (1.077), Preko (935) i grad Obrovac s 848 zaposlenih osoba.


Svi navedeni podaci potvrđuju činjenicu da je broj zaposlenih u Zadarskoj županiji tijekom posljednjih godina značajno porastao. Primjerice, u odnosu na 2014. godinu taj se broj povećao za 15 tisuća (32,6 posto), od čega je samo u posljednje dvije godine zabilježen rast od gotovo pet tisuća.