Utorak, 3. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

USPJELI SU!

Nemaju kartu, niti smještaj, ali bitno da su u Liverpoolu!

Autor: Portal ZL

08.05.2023. 17:25
Nemaju kartu, niti smještaj, ali bitno da su u Liverpoolu!

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELLUspjeli su! Bračni par Barišić s Vira, 74-godišnja Marica i 77-godišnji Mijat stigli su u Liverpool! Vitalan par virskih umirovljenika odlučio je otići na Eurosong podržati riječki bend Let 3 koji predstavlja Hrvatsku. Marica i Mijat trenutno nemaju karte za natjecanje niti smještaj, no sudeći po njihovoj životnoj priči mogli bi se okladiti da će nekako uspjeti osigurati i jedno i drugo.


Umirovljena profesorica hrvatskog i ruskog jezika te učiteljica razredne nastave i njezin supruga, učitelj i pedagog, iz Slavonskog Broda, koji danas, nakon radnog vijeka odrađenog po raznim školama na kontinentu, žive na Viru, iza sebe imaju na tisuće proputovanih kilometara.


Putujući najjeftinijom, ali istovremeno i najriskantnijom metodom – autostopom, Marica i Mijat su tijekom desetljeća na putu i s više od deset tisuća prijeđenih kilometara i nebrojeno mnogo zemalja iz svojih pustolovina izašli s bogatim životnim iskustvom koje im je u mnogočemu odredilo živote. Još kao studenti autostopom su obišli pola Europe.

Spavali su na klupama, zarađivali usput, na putovanju se i zaručili i eto, ostali zajedno već 50 godina. U Londonu su spavali u Hyde Parku, a u Nizozemskoj u stogu sijena, tako da im ništa nije problem i ne traže veliki luksuz. Svoje su avanture već ispričali svim nacionalnim, a i ponekim lokalnim medijima. Sada im je cilj bio da dođu do legendarnog benda Let 3, upoznaju ih i požele im sreću u Liverpoolu. I u tome su uspjeli!


Snalažljivi i dobro opremljeni


A u Liverpoolu nisu prvi put – prije pedeset godina, kao studenti tadašnje socijalističke hyppi generacije, u taj su grad autostopom otišli na koncert Beatlesa. Taj je koncert, kako su ispričali, bila po mnogočemu za njih prekretnica.Ovaj put iz Vira su 24. travnja krenuli autostopom, ali samo do Zagreba. Zapravo, krenuli su najprije prema Rijeci gdje su željeli stići na teleportaciju Letovaca s traktorom na kastavskoj Crekvini, ali je taj događaj bio odgođen zbog kiše pa im je ideja da “stopiraju” zlatni traktor propala, iako je čovjek koji ih je povezao bio upravo – iz Kastva.


Zbog toga su se zaputili u Zagreb i tamo su “stopirali” avion kojim su ovaj put stigli do Otoka. Već na zagrebačkom aerodromu privukli su pažnju slovenskih turista koji su ih odmah prepoznali, a kako i ne bi kada su bili dobro “opremljeni”: Turistička zajednica općine Vir darovala im je rukaske, kape i kišobrane s natpisom I love Vir i Mama ŠČ.