ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

MALOLJETNI HARMONIKAŠI

Nedopustivo je i tužno da djeca za novac sviraju na gradskom mostu

Autor: Matea Guzalić

22.07.2023. 10:11
Nedopustivo je i tužno da djeca za novac sviraju na gradskom mostu

Foto: Luka JeličićU posljednjih nekoliko tjedana, građani Zadra su svjedoci prizora koji izazivaju zabrinutost i tugu. Jedna djevojčica, koja ima između pet – šest godina, redovito se pojavljuje na gradskom mostu ili rivi, svirajući malu harmoniku u nadi da će na taj način skupiti nešto novaca. Ono što je posebno uznemirujuće jest činjenica da je ova djevojčica često viđena na tim mjestima tijekom najtoplijih dijelova dana, izložena suncu i vrućini, ili čak kasno navečer, oko 22-23 sata, bez prisutnosti roditelja ili bilo koje druge odgovorne osobe.


Nekoliko svjedoka primijetilo je da se na istim mjestima ponekad pojavljuje i stariji dječak, a čini se da je mlađa djevojčica njegova sestra. Oboje rade istu stvar – sviraju na maloj harmonici i traže novac od prolaznika. Međutim, zabrinutost sve više raste kada se shvati da je taj dječak samo nekoliko godina stariji od djevojčice, što znači da je isto maloljetan. Postavlja se pitanje o odgovornosti za njihovu dobrobit i sigurnost, jer očito nedostaje adekvatna skrb i nadzor od strane odraslih osoba. Također se postavlja pitanje jesu li ova djeca primorana na ovakvo ponašanje.


Odgovor Centra


Još jedan uznemirujući incident dogodio se prije nekoliko večeri kada je djevojčica ponovno viđena na gradskom mostu, no ovaj put u društvu starije gospođe za koju se pretpostavlja da je njezina majka. Međutim, što čini cijelu situaciju još gorom, tada je pored gospođe satima bila mala beba u kolicima.
Građani s pravom postavljaju pitanja o brizi oko ove djece. Uz sveprisutnost potencijalnih opasnosti, kao što su nepredvidivi vremenski uvjeti, promet i nepoznate osobe, ova situacija iziskuje hitnu akciju kako bi se zaštitila dobrobit ove i druge djece u sličnim okolnostima.


Kontaktirali smo Martinu Čuljak-Jovančević, ravnateljicu zadarskog Centra za socijalnu skrb, kako bismo je upitali o ovoj situaciji, te donosimo njezin odgovor.


– U svezi Vašeg upita izvještavamo Vas kako je u slučaju saznanja o bilo kojem obliku zlostavljanja ili zanemarivanja djeteta važno o istome obavijestiti nadležnu policijsku postaju, koja je dužna utvrditi postojanje elemenata kaznenog djela ili prekršaja. Hrvatski zavod za socijalni rad vodi postupke za zaštitu prava djeteta po službenoj dužnosti ili po prijavi drugih tijela i ustanova, člana obitelji, djeteta i/ili građana.


Vezano za situaciju koju navodite dužnost svih građana je isto odmah/bez odgode prijaviti nadležnoj policijskoj postaji te Hrvatskom zavodu za socijalni rad kako bi se moglo postupati i prikupljati relevantne informacije, navodi Čuljak Jovančević te dodaje kako je u konkretnom slučaju važno utvrditi i prikupiti relevantne informacije o obitelji i djetetu kako bi se prema istima moglo postupati.Prijaviti ugrozu djece


– U svojim postupanjima Hrvatski zavod za socijalni rad odmah/bez odgode obavijestit će policiju u slučaju sumnje na kazneno djelo zanemarivanja i/ili zlostavljanja djeteta, obavit će razgovor s roditeljima i po potrebi s drugim članovima obitelji, izvršiti kućni izvid u svrhu utvrđivanja stambenih, socijalnih i drugih uvjeta važnih za odgovarajuću skrb o djetetu, po potrebi prikupiti relevantne podatke od predškolske ustanove ili škole koju dijete pohađa, doktora medicine te drugih službi i stručnjaka, prikupiti sve relevantne podatke o članovima obitelji i obiteljskoj situaciji te procijeniti ugroženost/sigurnost djeteta, ističe se u odgovoru ravnateljice Čuljak Jovančević koja preporučuje i poziva sve građane da ukoliko primijete bilo kakvu ugrozu ili sumnju na zanemarivanje ili zlostavljanje djeteta obavijeste nadležnu policijsku postaju te Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Zadar.


Dakle, Centar za socijalnu skrb je pokrenuo službeni postupak oko ove situacije, no mi želimo i ovim putem pozvati lokalne vlasti da istraže ovaj slučaj i identificiraju djevojčicu, dječaka i stariju gospođu, koji su pripadnici romske nacionalne manjine, kako bi se zajamčila njihova sigurnost. Također, apeliramo na građane da budu pažljivi i prijave bilo kakve sumnjive situacije koje bi mogle ugroziti dobrobit djece.


U svakom društvu, djeca bi trebala biti zaštićena, a njihova sigurnost i dobrobit trebali bi biti prioriteti. Nesporna potreba za intervencijom u ovom slučaju naglašava koliko je važno osigurati da djeca budu pod stalnom skrbi odgovornih osoba koje su svjesne njihovih potreba i osiguravaju sigurno okruženje za njihov razvoj i igru.


Martina Čuljak Jovančević, ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb, Foto: Arif Sitnica