Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

JAVNO IZLAGANJE

Natura Jadera predstavila Plan upravljanja područjem ekološke mreže

Autor:

31.01.2023. 21:16
Natura Jadera predstavila Plan upravljanja područjem ekološke mreže

Foto: Nives Rogoznica/Natura JaderaJavna rasprava o Planu upravljanja područjima ekološke mreže otoka Silbe održana je danas u Zadru.


Nositelj izrade Plana je županijska javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Natura Jadera, a nakon izlaganja cjelokupnog elaborata održana je i rasprava s lokalnim stanovnicima i ostalim sudionicima kako bi se donijeli zajednički zaključci o potrebnim aktivnostima s ciljem očuvanja prirode.


– Ulaskom u EU preuzeli smo područja Nature 2000 i obvezu izrade Plana upravljanja ekološke mreže s naglaskom na očuvanje biljnih i životinjskih vrsta. Kada govorimo o otoku Silbi, važna nam je zaštita zmije kravosasa na kopnu i posidonije oceanice, morske trave, u moru. Na izlaganju se raspravljalo o aktivnostima koje se mogu napraviti kako bi se očuvala životinjska i biljna staništa te ekologija otoka, istaknula je Morana Bačić iz Natura Jadere.


Pristaje previše brodova
Da bi se zaštitio kravosas potrebno je očuvanje suhozida, budući da ova vrsta zmije u njima živi, a za očuvanje ove vrste morske trave potrebno je izbjegavati sidrenje brodova u područjima gdje obitava posidonia oceanica. Ovo posljednje sve je češći problem zbog kojeg negoduju i mještani Silbe, budući da u ljetnim mjesecima na ovaj zadarski otok pristiže velik broj turista te se u njegovu priobalju sidri velik broj brodova.


– Ovo je naša treća radionica na ovu temu, prethodne dvije održali smo upravo na Silbi i na njima je sudjelovalo lokalno stanovništvo. Treća je održana u Zadru, budući da je otok administrativno pod Gradom Zadrom, a ovdje je bilo osam mještana Silbe. Moram istaknuti kako smo i na prethodnim, ali i na ovoj radionici došli do zaključka kako je priroda na otoku Silbi sačuvana i očuvana upravo iz razloga jer je lokalnom stanovništvu stalo i žele da se ona očuva, rekla je Bačić.


Sredstva Grada i EU-a


Budući da je Natura Jadera odgovorna za još 86 ekoloških mreža na području Zadarske županije, a proračun im je premali za svaki budući projekt, odnosno Plan upravljanja ako bude dobar, u ovoj ustanovi nadaju se pomoći Grada, ali i povlačenju europskih sredstava.Saša Lukić, mještanin Silbe koji je jučer nazočio javnoj raspravi, a i dvjema prethodnima, mišljenja je kako se radi o hvalevrijednom projektu za Silbu, stanovnike i okoliš.


– Razgovarali smo o suživotu gospodarstva i zaštite prirode. Smatram kako komunalna infrastruktura i usluge moraju to pratiti. Također treba pratiti primjenu ovog dokumenta i odredbe koje se moraju štititi, izjavio je Lukić.


Nakon javne rasprave usvaja se završna verzija Plana upravljanja, nakon čega mogu započeti aktivnosti osiguravanja financijskih sredstava te provedbe aktivnosti unutar samog Plana upravljanja.


Potencijal za suradnju je i činjenica da na Silbi već godinama djeluju dvije udruge aktivne u zaštiti prirode, Društvo istraživača mora, 20000 milja, koje djeluje od 2005. godine, te Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe, Samotvorac, osnovano još 1978. Obje udruge sudjelovale su u izradi prijedloga Plana.