Nedjelja, 1. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

SVI SVETI

Naši pokojni su otišli s ovog svijeta da nas prate u punini života

Autor: Matea Guzalić

01.11.2022. 23:07
Naši pokojni su otišli s ovog svijeta da nas prate u punini života

Foto: Mate KominaU povodu obilježavanja blagdana Svih svetih, danas je na zadarskom Gradskom groblju održana Služba riječi s odrješenjem za pokojne koju je predvodio zadarski nadbiskup koudjator Milan Zgrablić, iako ju je prema najavi trebao predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Okupili su se brojni građani kako bi iskazali poštovanje prema svojim najmilijima. Nadbiskup Zgrablić je u svojoj propovijedi istaknuo važnost upućivanja molitvi prema našim dragim pokojnima.


– Šećući po raznim grobovima i po raznim grobljima u našoj domovini, jednom sam naišao na spomenik s natpisom koji mi se osobito svidio. Na tom natpisu pisalo je “Mrtav je onaj u čijoj si duši, Gospodine, mrtav ti. Uvijek smo svijetom nosili tebe i u srce tvoje prije nego u grob i mi smo Kriste sahranili tebe.” Upravo je ova misao nešto što mi se čini osobito lijepo za današnji dan, za današnju svetkovinu. Bitno je da se sjetimo, dok mislimo na naše pokojne u zajedništvu Svih svetih, da je mrtav samo onaj čovjek u kojem Bog dovoljno ne živi, započeo je svoju propovijed nadbiskup Zgrablić.


– Prisjetit ćemo se danas svih naših svetih, a sveti su svi oni koji su dozvolili i sve činili da Bog bude živ u njihovom životu. I prije nego što su umrli, u svoje srce i u svoj grob su pohranili Boga. Upravo to i mi danas činimo na spomen Svih svetih. Mi se s ovom svetkovinom sjećamo svih pokojnih. Oni su ušli u puno zajedništvo s Bogom – u ono što čovječje oko nije vidjelo, uho nije čulo, što u srce čovječje još nije ušlo, istaknuo je mons. Zgrablić i dodao kako se sjećamo tih svetih, jer su oni naši zagovornici.
– Oni su oni koji kod Boga nas posreduju, jer su u blizini Božjoj. Nisu otišli s ovog svijeta i napustili nas, nego su otišli s ovog svijeta da nas prate u punini života i u punoj stvarnosti. Tu su da nam budu putokaz u našem životu i da nam budu svjetlo da znamo kamo hodati i kamo usmjeriti naš život, istaknuo je nadbiskup koadjutor te potaknuo sve okupljene na puštanje Boga u svoj život kako bi dostigli puninu života.


– Božja ljubav i žrtva je išla jako daleko i bezuvjetna je prema svakome od nas. Bog nas bezuvjetno ljubi, a ljubi i one koji su ga izdali i okrenuli mu leđa. To je ta svetost i to je put života. I mi smo pozvani na takav oblik svetosti – da Krista nosimo u našem biću i našem srcu, da bismo tada postigli ono što su sveti u punini u vječnosti već postigli. Jer ako to izgubimo, onda smo već mrtvi, onda smo živi mrtvaci koji hodaju ovim svijetom. Jer onda je sve što ovdje činimo prolazno i nema svog smisla ni vječnosti, nema svoga temelja jer nije utemeljeno u Bogu. To je smisao našeg današnjeg slavlja i okupljanja, naglasio je Zgrablić te dodao kako smo “pozvani moliti za naše pokojne, jer se jedino na taj način može doprijeti do njih.”


– Okupljeni smo i da molimo za sve naše pokojne. Sjetimo se naših dragih – očeva, majki, braće, muževa, djece, ljudi s velikom ljubavlju u svojem srcu koji su se žrtvovali za nas. Koliko su oni ljubavi položili u naš život. Lijepo je da ovdje dođemo, upalimo svijeće, stavimo cvijet, no to je sve ljudsko. Cvijet i svijeće neće doprijeti do nijednog našeg pokojnika, to je lijepo samo radi nas, to je znak naše zahvalnosti i poštovanja. Ako uz to Gospodinu ne uputimo našu molitvu, ništa bitno nismo učinili. Stoga kada idete do svojih pokojnika, uputite molitve i zahvale tako da se njihova duša u vječnosti pridruži onome za čim svi čeznemo – vječnom životu i vječnoj slavi, zaključio je Zgrablić.