Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Nadgrobni spomenik

Načelnik Vrsi: Stanovništvo Poljica je oduvijek jedno i nikakva ploča to zajedništvo neće prekinuti

Autor: T.P.

12.10.2023. 11:30
Načelnik Vrsi: Stanovništvo Poljica je oduvijek jedno i nikakva ploča to zajedništvo neće prekinuti

Foto: Toni PerinićO slučaju ćirilične nadgrobne ploče u Poljicima, oglasio se i načelnik općine Vrsi Luka Perinić. On navodi kako već stoljećima, srpska nacionalna manjina u Poljicima živi u potpunom suživotu s Hrvatima, a to se održalo i za vrijeme te po završetku Domovinskog rata.


– Na starom groblju, a ni na novom, do ovog slučaja nije zabilježeno ni jedno drugo pismo osim latinice. Zato smo ovaj potez, u zajedništvu s mještanima protumačili kao čistu provokaciju, a tim više što obitelj pokojnika, ali i on sam, nikad nisu živjeli na području općine Vrsi, odnosno mjesta Poljica, već pripadaju susjednoj jedinici lokalne samouprave, ističe načelnik, dodajući kako se bespotrebno rade podjele u društvu.

– Smatram kako je potpuno nepotrebno i krajnje besramno raditi podjele gdje ih nema i govoriti o netrpeljivosti, jer sviđalo se to nekom ili ne – stanovništvo Poljica je oduvijek jedno i nikakva ploča to zajedništvo neće prekinuti. Napominjem kako je Općina Vrsi u više navrata financijski podržavala obnovu Srpske pravoslavne crkve Male Gospojine, a isto ćemo činiti i u budućnosti, za sve stanovnike, neovisno o njihovoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, navodi Perinić.


Podsjetimo, obitelj pokojnika koja živi u inozemstvu, a ima grob na području općine Vrsi, u mjestu Poljica, odlučila je tekst na nadgrobnoj ploči napisati na ćirilici, što je direktor komunalne tvrtke Zdenko Kojić protumačio kao provokaciju.


Korisnici groblja


Kako je istaknuo direktor Kojić, općina Vrsi vlasnik je groblja u Poljicima, dok su ljudi koji na grobljima imaju grobna mjesta samo njihovi korisnici.


– Zbog toga su korisnici grobnih mjesta svaku radnju na groblju dužni prijaviti onom tko upravlja grobljem, odnosno Vrsi infrastrukturi, i dobiti od njih pisanu suglasnost da se može napraviti takva radnja, što iz obitelji koja je stavila sporni natpis nisu ni pokušali, čime su prekršili zakonsku obvezu, istaknuo je direktor Vrsi infrastrukture.