Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Blagdan

Na Veliku Gospu misna slavlja u Škabrnji, na Pagu i Belafuži

Autor: Portal ZL

13.08.2023. 21:55
Na Veliku Gospu misna slavlja u Škabrnji, na Pagu i Belafuži

Foto: Toni PerinićU utorak, 15. kolovoza, katolički vjernici slave svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije. U narodu se ova svetkovina naziva Velika Gospa te se svečano slavi u brojnim župama diljem Zadarske županije.


– Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo značajna je za vjernike Zadarske nadbiskupije, ali i za Katoličku Crkvu u cjelini. Tada na osobit način ispovijedamo dragocjenu i ohrabrujuću istinu naše vjere, slavimo stvarnost koja i nas čeka – Marija je prva od ljudi uznesena k Bogu ne samo svojom dušom, nego i svojim tijelom. To je bitna značajka kršćanske vjere – utjelovljenost! Nebo i Bog konkretno, tijelom, dodiruju, susreću i pohode ljude i ovaj vidljivi svijet! Smrt nema zadnju riječ! Utjelovljeni Bog svojim rođenjem od Marije i Marijin život u vječnosti gdje prebiva svojom dušom i tijelom, usmjeravaju naš pogled prema cilju koji i nas čeka – Raju. Ono što je Bog ostvario u Marijinom životu – besmrtnost njene duše i tijela, pobjedu života nad smrću, to Bog želi darovati svakome od nas. To je razlog naše zahvalnosti, utjehe i nade! U Mariji, dakle, promatramo i slavimo ono što je već ostvareno i što Bog želi ostvariti u svakom ljudskom biću, izjavio je zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić te poželio svim čitateljima blagoslov Blažene Djevice Marije.


Misna slavlja i procesije


– Diljem Zadarske nadbiskupije, osobito u župama posvećenima Marijinom uznesenju kojih ima na našim otocima, u zaleđu i u gradu Zadru, vjernici tradicionalno i živom vjerom, zahvalno, u velikom broju sudjeluju na misnim slavljima i u procesijama s Gospinim kipom. Taj znak hoda s Marijom i za njom, našom Majkom, svjedočki je izraz vjere da i mi budemo dionici zajedništva s Bogom i da dušom i tijelom prispijemo u Nebo, gdje nas Majka Marija već čeka. Svim čitateljima Zadarskog lista želim blagoslov Blažene Djevice Marije, na Nebo uznesene, kazao je mons. Zgrablić.
Povodom ove svetkovine će se na Belafuži u Zadru održati niz duhovnih događanja počevši od 13. i 14. kolovoza kada će se održati svete mise, nagovor i klanjanje koje će predvoditi don Damir Stojić. Nadalje, 14. kolovoza u 20 sati održava se sveta misa bdjenja koju također predvodi don Damir Stojić, a svetište će biti otvoreno cijelu noć za osobnu molitvu.


Na samu Veliku Gospu održat će se svete mise u 6, 7, 8 i 9 sati, dok je molitva krunice u 10:15 sati. Svečana sveta misa koju predvodi zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić održat će se u 11 sati, a svečanu svetu misu u 19 sati predvodit će generalni vikar don Ante Sorić.


Cjelonoćno bdjenje


Proslava Velike Gospe u Pagu počela je 12. kolovoza u 19 sati misom u Zbornoj crkvi gdje su se ujedno održale i mise 13. kolovoza u 10:30 i 19 sati. danas se održava misa u Starom gradu te cjelonoćno bdjenje pred Presvetim Sakramentom koje će trajati od 21 do 6 sati sljedećeg dana.


Na dan Velike Gospe, u Pagu se održavaju mise u 6 i 8 sati u Starom gradu, te misa kod paških koludrica u 8 sati. Nadalje, mise će se održati i u zbornoj crkvi u 9 i 10:30 sati. U 18 sati kreće procesija iz Starog grada, a u 19 sati održava se svečana sveta misa u zbornoj crkvi koju predvodi mons. Milan Zgrablić.


Također, svetkovina Velike Gospe tradicionalno će biti proslavljena i u Škabrnji svečanim misnim slavljem u škabrnjskoj župnoj crkvi s početkom u 11 sati.


Na velebitskoj visoravni Veliko Rujno, koja se nalazi na približno 1000 metara nadmorske visine, svečano misno slavlje, potom i procesiju sa slikom Gospe Rujanske, s početkom u 10,30 sati, predvodi don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Molitva Gospinog ružarija započinje u 9,30 sati.


Na Veliko Rujno hodočaste vjernici iz podvelebitskog Podgorja i planinari iz svih dijelova Hrvatske. Blagdan sv. Roka u srijedu, 16. kolovoza svečano se slavi u župi sv. Roka u Bibinjama.


Svečano koncelebirano slavlje u crkvi sv. Roka u 10,30 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, potom i procesiju s kipom sv. Roka kroz Bibinje.


Misno slavlje u 8 sati u crkvi sv. Roka predvodi don Mario Karadakić, mladomisnik Zadarske nadbiskupije, a u 18,30 sati don Zdenko Milić, župnik Bibinja.