ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

HNK Zadar

Na "Kavi s glumcima" najava ovosezonske premijere - Umišljeni bolesnik

Autor: Zadarski list

21.11.2022. 10:48
Na

Jedan od mladima omiljenih programa HNK Zadar, “Kava s glumcima”, održat će se u utorak, 22. studenoga  u Velikoj dvorani HNK Zadar s početkom u 11 sati.


Ususret prvoj ovosezonskoj premijeri HNK Zadar koja je najavljena za 29. studenoga povodom 400. obljetnice rođenja Jeana Baptistea Poquelina Molièrea, imat ćete priliku doznati mnogo o velikom francuskom komediografu, koliko se izvodi u Hrvatskoj i o samom  procesu rada na predstavi HNK Zadar, Umišljeni bolesnik.Sudjeluju:


Vinko Radovčić, redatelj


glumci: Alen Liverić i Danijela Evđenić


izv.prof. dr.sc. Mirna Sindičić Sabljo, Odjel za francuske i frankofonske studije


doc. dr.sc. Ana Gospić Županović, Odjel za kroatistiku


Moderatorica: Iva Pejković


Ulaz je slobodan.

Prva premijera HNK Zadar u dramskoj sezoni 2022./2023. – predstava UMIŠLJENI BOLESNIK  bit će realizirana povodom 400. obljetnice rođenja Jeana Baptistea Poquelina Molièrea ( 1622. – 1673. koja je ujedno i posljednja komedija ovog velikog francuskog komediografa.


Komedija kroz prikaz lika umišljenog bolesnika i tretmana onih oko njega prikazuje društvo koje je smiješno samo na površini, dok je ispod njega skrivena tužna i bolna priča – preko umišljene bolesti freska se širi na zbiljsku bolest društva kojoj je simptom bolest mišljenja.


Tema koja je danas jednako aktualna kao i u vrijeme praizvedbe komada progovara o starom društvu koje odbija bilo kakve promjene te se dogmatično drži tradicije ne pitajući se za dobro i loše (najčešće čineći potonje) naspram mlađeg sloja koji je razigran i zaljubljen te ne poznaje konvencije i ne priznaje tradicije boreći se za svoje mjesto pod suncem.
Molière je umro prilikom izvedbe svog posljednjeg djela, komedije Umišljeni bolesnik, 17. veljače 1673. u kojoj je igrao lik Argana. Njegova je smrt tako postala predmetom legende.