Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

PREDSTAVLJEN RAD ŠKOLE

Na Danu otvorenih vrata "Ožanića" organizirano niz radionica

Autor: Jana Šolman

25.04.2023. 19:43
Na Danu otvorenih vrata

Foto: Arif Sitnica



Svake godine Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića u Zadru otvara svoja vrata svim učenicima, roditeljima, nastavnicima i zainteresiranim sugrađanima kako bi predstavila rad svoje škole, njezinih nastavnika i učenika, a tako je bilo i danas.


– Danas je Dan otvorenih vrata u našoj školi te se ujedno obilježava i blagdan Sv. Marka, zaštitnika polja i naše škole. Željeli smo pružiti priliku svim osmašima, njihovim roditeljima i ostalim građanima da se upoznaju s radom škole, kazala je Jelena Gulan, ravnateljica »Ožanića« te dodala kako da su pripremili 28 edukativnih radionica.


Poljoprivreda budućnosti


– Povodom ovog dana organizirali smo niz radionica koje obuhvaćaju područja poljoprivrede, prehrane i veterine, kao i područja općih predmeta, poput kemije, matematike i fizike. Tako imamo radionicu iz mikrobiologije, gdje učenici mogu vidjeti različite mikroorganizme, poput bakterija, kvasaca, plijesni i Escherichie coli. Također, imamo i radionice koje pokazuju kemiju i kemijske reakcije, jer u području nutricionizma kemije ima jako puno te smo sigurni da će svaki učenik koji upiše ovaj smjer uživati u tom predmetu, ispričala je Gulan.




Dan otvorenih vrata u ovoj zadarskoj školi obuhvatio je i brojne radionice o uzgoju biljaka i životinja, a posjetitelji su mogli kušati proizvode iz školske kuhinje i pekare te pratiti zanimljiva predavanja iz područja društvenih i STEM predmeta.


– Radionice su obuhvatile i područje informatike, koja je važna za budućnost svih naših učenika. Bez obzira na to što se poljoprivreda odvija na zemlji, danas se koriste i razne moderne tehnologije. Tako smo neki dan održali radionicu gdje smo dronovima snimali količinu klorofila u biljkama. Svjesni smo koliko je informatika važna i zato u našoj školi dajemo veliku važnost tom području. To je način na koji uvodimo naše učenike u svijet rada i pripremamo ih za budućnost, kazala je Gulan i dodala kako su predstavili i ostala zanimanja, koja će se uvijek tražiti na tržištu rada.


Traženi pekari


– Posvetili smo i veliku pozornost pekarima i agroturističkim tehničarima. Oni u svojoj kuhinji rade kuharski dio, jer i agroturistički tehničari sve što proizvedu na svojim imanjima trebaju plasirati ili kroz konzerviranje proizvoda ili kroz neku vrstu prerade. Također, imamo pekaru gdje smo danas radili pizzu i pletenice. U školi imamo i svoje veterinarske tehničare, koji su također imali svoju radionicu, gdje su prikazivali krvni razmaz i radili analizu mokraće, objasnila je Gulan.


Ovogodišnji Dan otvorenih vrata posjetio je veliki broj roditelja i budućih učenika.


– Za razliku od prijašnjih godina, primjećujemo kako sve više roditelja sudjeluje u odluci svoje djece o upisu u srednju školu. Slažem se da je s 15 godina teško donijeti odluku o budućnosti, stoga je važno da roditelji podrže svoju djecu i pomognu im. U današnje vrijeme strukovne škole su kvalitetne. Sve se više naglašava praktični rad, a naša je škola oduvijek isticala upravo važnost prakse i povezivanja s realnim sektorom, zaključila je Gulan.