Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ADVENT

Na Bokanjcu za božićni blagoslov prijavljeno 43 obitelji više nego lani

Autor: Ana Šarić Fric

03.12.2023. 20:22
Na Bokanjcu za božićni blagoslov prijavljeno 43 obitelji više nego lani

Foto: IKA/I. GRBIĆPrva nedjelja došašća ili adventa, nedjelja je kojom u crkvenoj godini počinje vrijeme priprave za Božić, odnosno Kristovo rođenje, a prva nedjelja došašća, koju su vjernici proslavili jučer, ujedno je i početak crkvene godine.


Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića, najranije može početi 27. studenoga, a najkasnije 3. prosinca i završava 24. prosinca, na Badnjak. Na prvu nedjelju došašća, svečano misno slavlje u crkvi sv. Pavla u Novom naselju na Bokanjcu u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.


Zaključni susret s vjernicima


– U svetom vremenu došašća mislimo na Isusov povijesni dolazak, njegovo rođenje u povijesti, »ali, Isus nam dolazi i tijekom euharistije, želi nam dati dar svoga spasenja. Gospodina grlimo u svakoj euharistiji, u svakoj riječi koju nam progovara, u svakoj svetoj pričesti, rekao je nadbiskup.
Razmatrajući naviješteno evanđelje, mons. Zgrablić je istaknuo da su za ispravno shvaćanje i življenje došašća važna dva poticaja po kojima Božja riječ kaže što je došašće.


Nadbiskup je slavio misu u crkvi sv. Pavla u župi sv. Šimuna i Jude Tadeja na Bokanjcu kao svoj zaključni susret s vjernicima tijekom svoga pastoralnog pohoda, odnosno vizitacije toj župi.


Nadbiskup Zgrablić je u proteklom vremenu od jeseni u pastirskim pohodima župama grada Zadra. Prije završnog nedjeljnog misnog slavlja koje predvodi u župnoj zajednici, nadbiskup se osobno susretne s predstavnicima vjerničkih skupina i angažiranih suradnika u pojedinoj župi. Naime, dužnost svakog biskupa je da najmanje jedanput godišnje osobno ili posredstvom svoga posrednika obiđe sve vjerske zajednice u povjerenoj biskupiji.


Mlade obitelji


Mons. Zgrablić je pohvalio prisutnost brojnih obitelji s djecom u župi, rekavši da je taj Božji dar najdragocjenija stvarnost. Bokanjački župnik Roland Jelić zahvalio je nadbiskupu na dolasku i prigodi da s njegovim pohodom župa započne vrijeme došašća. U prilog brojnih mladih obitelji u župi, što je primijetio i nadbiskup po prisutnosti mnogih roditelja s djecom tijekom mise, župnik Jelić je rekao da stalni porast novodoseljenih stanovnika na Bokanjac potvrđuje i činjenica kako je za ovu godinu, za božićni blagoslov prijavljeno 43 obitelji više u odnosu na prošlu, 2022. godinu.


Prve nedjelje došašća mnogi su u svojim domovima upalili prvu svijeću na adventskom vijencu, simbolu borbe čovjeka protiv životnoga mraka. Ukrašeni adventski vijenac označava pobjedu Krista Gospodina: Isusov Križ i Uskrsnuće, a čine ga dva temeljna simbola – krug i svijeće, odnosno svjetlo. Slično i u gradovima diljem Hrvatske gdje su se veliki adventski vijenci palili već u subotu navečer, a tako je i bilo u Zadru gdje svijeća na vijencu pored crkve sv. Šime već svijetli.