Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dugo toplo ljeto

Meteorolog Duško Kraljev, nakon kišnog početka ljeta, najavljuje više temperature i žegu

Autor: Marina Šaponja

04.07.2023. 21:36
Meteorolog Duško Kraljev, nakon kišnog početka ljeta, najavljuje više temperature i žegu

Foto: Arif SitnicaPočetak ljeta za mnoge je bio neočekivan. Temperature niže od prosjeka, velika količina oborina, burini noću, a temperatura mora tek koji stupanj iznad 20 stupnjeva Celzijevih. Većinu je iznenadilo vrijeme u lipnju, prvom ljetnoom mjesecu.


Duško Kraljev, meteorolog, potvrdio je kako je lipanj bio neuobičajen, oborina je palo iznad prosjeka, noći su još uvijek bile relativno svježe, a i prvi dani srpnja nisu donijeli nista toplije vrijeme. Upravo suprotno, srpanj je počeo kišom, a nastavio se burom, svježinom. Ipak, za sve one željne morskih avantura, meteorolozi imaju dobre vijesti.


– Slijede nam više temperature, vrući dani, pa i žega. Početkom srpnja još uvijek će se najviše dnevne temperature kretati do 31 stupanj, a u drugoj polovici mjeseca slijede topliji dani, temperature prave ljetne, oko 35 stupnjeva, žega…More je još uvijek relativno svježe, nije baš za svakog, oko 23 stupnja, ali rastom dnevne temperature, rast će i temperatura mora. Bit će manje vjetrova, pa možemo kazati kako nas prave ljetne temperature, vrućine i sparina očekuju krajem ovog i početkom sljedećeg mjeseca, objasnio je Kraljev, dodavši kako svakako treba obratiti pažnju na ultraljubičaste sunčeve zrake.
Ipak, ovo ljeto, možemo računati na povremene »upade« hladne fronte s Atlantika koja će samo nakratko donijeti osvježenje, a dugoročne prognoze ipak predviđaju dugo toplo ljeto.


– Početak ljeta nije bio previše vruć. Međutim, kako smo u trendu globalnog zatopljenja trebamo tek vidjeti hoće li srpanj i kolovoz biti iznadprosječno topli. Imat ćemo dugo ljeto, s visokim temperaturama ući ćemo u rujan, što je dobro za turizam. Kolovoz bi, doduše, mogao biti nešto topliji od prosjeka. Ekstrema, toplinskih valova, bit će u svijetu, evo sad smo imali prilike vidjeti kako su u Španjolskoj temperature u lipnju već dosezale 40 Celzijevih, a za nas bi bilo dobro da ne bude takvih ekstrema. Mi doduše, na zadarskom području, imamo Velebit, otoke, Ravne kotare, mi smo klimatski dragulj, imamo ugodnu klimu. Mogu se dogoditi ekstremne vrućine, ali one su kratke, dan, dva, pa je ipak podnošljivo, zaključio je zadarski meteorolog.