Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Poziv grada Zadra

Mali gospodarstvenici mogu dobiti potpore u iznosu od tri do pet tisuća eura

Autor: Iva Bucić

15.09.2023. 18:05
Mali gospodarstvenici mogu dobiti potpore u iznosu od tri do pet tisuća eura

Foto: Arhiva ZLUpravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra raspisao je javni poziv za dodjelu potpora malom gospodarstvu za jačanje konkurentnosti i održivog poslovanja. U proračunu Grada Zadra osigurana je rekordna svota novca za nepovratne potpore poduzetnicima, a najveći iznos koji pojedinačni poduzetnik može ostvariti iznosi osam tisuća eura.


Osim uvođenja novih tehnologija i poboljšanja uvjeta rada, potporama će se poticati izvoz, energetska učinkovitost te razvoj i komercijalizacija inovativnih proizvoda i usluga, a potpore će se dodjeljivati i za poduzetnike početnike.


Potpora svima


– Važno je istaknuti da nema najbržeg prsta, dakle potporu će ostvariti svi koji se prijave i zadovolje uvjete. Ako ukupan iznos potpora bude veći od osiguranih 106.500 eura, onda ćemo svima umanjiti potporu u jednakom postotku, naglašava Mate Pinčić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka.
Bespovratna novčana sredstva namijenjena su privatnim trgovačkim društvima, zadrugama i obrtima koji se bave proizvodnjom ili djelatnosti u području informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT djelatnosti).


– Mogu se prijaviti oni gospodarstvenici koji se bave ICT i proizvodnom djelatnošću, osim onih koji se bave proizvodnjom vina, duhanskih, naftnih proizvoda te proizvodnjom filmova, emitiranjem radijskih i TV programa i tako dalje. Svake godine bude velik interes, u prosjeku imamo od 50 do 60 prijava. Tako da se i ove se godine nadam što većem odazivu, čak i većem nego prethodnih godina, kazuje pročelnik Pinčić.


U proračunu je za ovu namjenu osigurano 106.500 eura, što je značajno veći iznos nego prošlih godina. Naime, lani je na potpore poduzetnicima utrošeno nešto manje od 75 tisuća eura, a godinu prije toga 66 tisuća eura.


Rast gospodarstva


– Nastojimo iz godine u godinu što više poduprijeti daljnji rast našeg gospodarstva, koliko nam financijske mogućnosti unutar proračuna dopuštaju. Osim ovim programom, podignuli smo sredstva i za tradicijske, umjetničke i deficitarne obrte s lanjskih 26,5 tisuća eura na 80 tisuća eura. Za otočne gospodarstvenika potpore su također porasle s lanjskih 20 tisuća na 66,5 tisuća eura, tumači Pinčić.


Gospodarstvenici će ove godine moći dobiti od tri do pet tisuća eura za uvođenje novih tehnologija u prerađivačkom sektoru, do tri tisuće eura za jačanje i poboljšanje uvjeta ICT sektora, a jednak se iznos dodjeljuje za podršku razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga te za poduzetnike početnike. Do maksimalno četiri tisuće eura iznosi potpora za podršku izvoznom poslovanju, a najviše pet tisuća eura poduzetnicima se dodjeljuje za poticanje projekata u području energetske učinkovitosti u korištenja obnovljivih izvora energije. Javni poziv bit će otvoren sve do 13. listopada.