ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Predavanje astronoma

»Mala tijela Sunčevog sustava« svjetski priznatog Korlevića

Autor: Matea Guzalić

09.11.2022. 14:01
»Mala tijela Sunčevog sustava« svjetski priznatog Korlevića

Foto: Mate Komina/Pixabay - Korado KorlevićSinoć je u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa Sveučilišta u Zadru održano predavanje »Mala tijela Sunčevog sustava« svjetski priznatog astronoma, učitelja i voditelja Zvjezdarnice Višnjan, Korada Korlevića. Organizatori ovog javno-znanstvenog predavanja su Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, Hrvatsko geografsko društvo Zadar i Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru, a predavanje je organizirano u okviru obilježavanja Dana Grada Zadra.


Brojni zainteresirani građani svih generacija i ljubitelji astronomije napunili su dvoranu, a se tražilo i mjesto više. Astronom Korlević je svima okupljenima pričao o Sunčevom sustavu, meteoritima, asteroidima, ali i o svojim otkrićima, postignućima i radu.


– Kada pričamo o današnjoj astronomiji, onda pričamo o nečemu što je zaista nevjerojatno kompleksno i novo, kazao je Korlević koji se zahvalio na pozivu te je naglasio da mu je uvijek drago doći u Grad Zadar.
Korlević već dugi niz godina uspješno vodi Zvjezdarnicu Višnjan čija je misija motivirati, odgajati i podupirati djecu, učitelje i roditelje da izraze svoju darovitost, te da izrastu u eksperte, edukatore i lidere sposobne stvarati i upravljati svijetom koji dolazi.


– Zvjezdarnica Višnjan je mjesto gdje se priprema i odgaja sljedeća generacija u eksperte koji se mogu baviti ovim poslom. Danas se u ovom području jednostavno isplati raditi. Naravno, uvijek je dobro biti kompetentan, ali u ovom svijetu prosječnosti isplati se istaknuti, odnosno brinuti da ne dođe do kulturnog kolapsa i gurati ovaj svijet dalje, zaključio je Korlević.Astronomsko društvo Višnjan i Zvjezdarnica Višnjan su neprofitne organizacije sa četrdesetogodišnjom tradicijom djelovanja. S višnjanske zvjezdarnice otkriveno je mnogo malih tijela Sunčeva sustava, a u znanstvenom smislu, glavno područje rada su mala tijela Sunčeva sustava i njihove interakcije sa Zemljom – asteroidi, komete, meteoridi.


Zvjezdarnica uz sestrinske organizacije provodi niz edukacijskih projekata u cijelom STEAM području, s naglaskom na rad s visoko motiviranim i darovitim učenicima. Godine 2001. otvara se Ljetna škola znanosti, a sljedeće godine višnjanski edukacijski programi otvaraju se i za osnovce razvojem Znanstvenog kampa mladih. Svi programi organizirani su kao rezidencijalni kampovi/škole, a namijenjeni visokomotiviranim učenicima.