Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

NEVJEROJATNO!

Mađari na Viru vadili zaštićene periske iz mora, ronilac im očitao lekciju

Autor: Portal ZL

29.08.2023. 14:10
Mađari na Viru vadili zaštićene periske iz mora, ronilac im očitao lekciju

Foto: Morski.hrTehnička suradnica Hrvatskog veterinarskog instituta Angela Bradarić poslala je portalu Morski.hr priču o pronalasku, ali i vađenju periske na Viru od strane mađarskih turista. Njoj je kolega ronilac poslao slike Mađara koji vade periske iz mora.


– Skačem ko oparena… pitam “di si?”. Lete poruke, iskaču slike. “Rekao sam im da ne smiju, da je zaštićena, da će platit kaznu… ne trzaju! Eno je vanka!” Poruka na desetke, iz svake izbija očaj, nemoć, pitanje…”šta ću sad???” Smirujem salve poruka jednostavno” Zvat ću policiju, kazala je Angela za Morski.hr.


Policija je, prenosi Morski.hr, brzo reagirala.
– Javi mi se dežurni policajac u Zadru, objasnim tko sam i šta radim, u par rečenica predstavim Projekt očuvanja plemenite periske i pitam kome prijaviti ovu devastaciju? Podsjetim na kazneni zakon… sve ukratko… čekam kad će me oladit njegova nezainteresiranost… ali događa se upravo suprotno!!! Čovjek zapisuje moju priču, uzima podatke, gleda tko mu je najbliži da ga pošalje, zamoli me da pošaljem slike na mail, kontakt kolege ronioca… jer poslat će odmah ekipu da privedu Mađare? Ljut je, riječi mu  trepere… ali profesionalno kontrolira glas i smirenim tonom me upućuje u postupak. Izaći će odmah na teren! Tipkam mail, šaljem slike, adrenalin me zakucava u crveno…pred očima mi groblja periski stradalih od  parazita, polja praznih ljuštura…tipkam brže, ne dam na njih, ne smiju ih uzet! Možda je između koja živa? Možda je ova bila živa? Previše možda, objasnila je Angela za Morski.hr.


Nakon što im je ronilac rekao da je pozvana policija, Mađari, koji su isto ronioci, vratili su perisku u more.


– Vedran je održao i kratku edukaciju, policajcima i Mađarima, šokirali su se kad su čuli da ih je u Jadranu samo 26 živih! I oni su kao i mnogi drugi smatrali perisku živom ako strši iz pijeska…Vedran ih je poučio da moraju mahnuti rukom iznad nje da vide je li se zatvara, jer to znači da je živa. Tako sam bila ponosna, srce ko kuća zapamtio je sve moje rečenice kojima završavam svaki ronilački “brifing”. Poslala sam mu odmah edukativni tekst na engleskom, da lakše objasni Mađarima, i to je bio pun pogodak. Sad znaju!, ističe Angela.