Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

potomci hrvatskih iseljenika

»Ljetna škola Domovina« dovela u Zadarsku županiju 30 mladih iz cijelog svijeta

Autor: Đurđa Baljak

19.07.2023. 12:30
»Ljetna škola Domovina« dovela u Zadarsku županiju 30 mladih iz cijelog svijeta

Foto: Luka JeličićU okviru projekta »Ljetna škola Domovina« u Zadru su jučer boravili potomci hrvatskih iseljenika. Organizator događaja je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a njihov boravak u Zadarskoj županiji podržali su Grad Zadar i Zadarska županija.


Nakon razgleda grada gosti su sudjelovali na radionici koju je vodila Marija Šarić Ban u Kneževoj palači.


– Narodni muzej Zadar inače organizira različite radionice koje su vezane uz izložbe ili projekte. Tako smo ovaj put za goste iz iseljeništva pripremili pojednostavljenu radionicu tiska na tekstilu u okviru koje su polaznici izrađivati različite suvenenire, pa tako primjerice, imamo platnenu torbu s logom Narodnog muzeja. Kao inspiracija im je poslužilo prethodno vođenje kroz izložbu Benksyja gdje su mogli pronaći motive i teme koje će iskoristiti na radionici, kazala je voditeljica radionice Šarić Ban te dodala kako je radionicu organizirao Etnološki odjel Narodnog muzeja u suradnji s pedagoginjom Lucijom Sekulom.
Radionica je trajala jedan sat, a sudjelovalo je 30 polaznika iz cijelog svijeta. Savjetnica u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, Croatiana Gregurić iz Kanade je tim povodom kazala kako je ovo iskustveno putovanje namijenjeno za mlade pripadnike hrvatskog iseljeništva između 18 i 30 godina.


– Zahvalni smo Gradu Zadru i Zadarskoj županiji što su prepoznali ovaj projekt i što kontuinirano pružaju podršku i prepoznaju hrvatsko iseljeništvo kao važnog partnera u razvoju hrvatskog suvremenog društva, istaknula je Gregurić.


Croatiana Gregurić iz Kanade


U Zadar su tako pristigli zainteresirani mladi iz različitih dijelova svijeta, od Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Argentine, Ujedinjenjenog Kraljevstva, Švicarske i Australije. Jedna od njih je i Andrijana Stanić koja od 1997. živi u Torontu.


– Saznala sam za ovaj projekt preko Instagrama i odmah sam prijavila sestru i sebe. Zaista mi se jako sviđa, istaknula je Stanić koja je rođena u Splitu.


Andrijana Stanić živi u Torontu od 1997. godine